Axa franco-germana. Prima intalnire Macron-Scholz: „Evolutia UE catre un stat federal european”

externe

Presedintele francez Emmanuel Macron si noul cancelar german Olaf Scholz si-au temperat vineri diferentele de opinie cu privire la o reforma a regulilor bugetare europene, ceruta anterior de liderul de la Elysee, si asupra includerii energiei nucleare in lista comunitara cu energii verzi care vor putea primi finantare, angajandu-se amandoi sa mentina puternica axa franco-germana, potrivit agentiilor internationale de presa, citate de Agerpres.

Conform traditiei, noul cancelar german a efectuat in Franta prima sa vizita oficiala externa dupa investirea la conducerea guvernului ce succede celor patru mandate ale cancelarului crestin-democrat Angela Merkel. Coalitia sa tripartita, alcatuita din Partidul Social-Democrat (SPD), Partidul Liberal-Democrat (FDP) si Verzii, a promis sa sustina aprofundarea integrarii europene.

”In ultimii patru ani am colaborat cu Angela Merkel pe toate aceste subiecte (…) Stiu ca vom continua impreuna, draga Olaf, aceasta colaborare”, i s-a adresat presedintele francez noului cancelar german. Acesta din urma, mai rezervat, a spus ca au discutat despre cum vor colabora pentru a face Europa mai puternica.

Cu o zi inaintea acestei discutii, in prezentarea prioritatilor presedintiei franceze a Consiliului UE care incepe la 1 ianuarie, Emmanuel Macron a sustinut ca Uniunea Europeana trebuie sa discute daca planul de relansare in valoare de 750 de miliarde de euro este suficient pentru redresarea economica a blocului comunitar in urma pandemiei COVID-19 si, de asemenea ”sa regandeasca cadrul bugetar” definit de criteriile de la Maastricht, in special aplicarea regulii privind deficitul bugetar de maxim 3% din PIB.

Foto: (c) SARAH MEYSSONNIER/EPA

Referindu-se la aceasta idee, Olaf Scholf a declarat, vineri, la conferinta de presa comuna cu Emmanuel Macron ca cresterea economica si ”soliditatea finantelor” nu sunt incompatibile. ”Este vorba despre mentinerea acestei cresteri care a fost generata de pactul de relansare (post-COVID). In acelasi timp, trebuie sa avem grija de soliditatea finantelor noastre. Nu este ceva contradictoriu. Pentru mine sunt doua fatete ale aceluiasi efort”, a spus Scholz.

Macron s-a declarat si el de acord ca trebuie ‘mentinuta seriozitatea bugetara” in zona euro, dar a insistat si asupra necesitatii de a ”mentine cresterea” economica in Europa si a spori competitivitatea in vederea consolidarii a ceea ce el numeste ”suveranitatea europeana”. In declaratia sa de joi, liderul de la Elysee a dat de inteles ca doreste prin revizuirea regulilor bugetare europene stimularea investitiilor, sens in care a mentionat ca regulile bugetare europene ar trebui, de exemplu, sa stimuleze investitiile in sectorul digital.

Indiferent insa de opinia social-democratului Scholz, punerea in discutie a criteriilor de la Maastricht risca sa se loveasca de opozitia noului ministru german de finante, liberalul Christian Lindner, care pledeaza pentru mentinerea rigorii bugetare.

Un alt subiect asupra caruia Parisul si Berlinul nu au aceeasi abordare este cel al centralelor atomoelectrice. In timp ce Germania a decis sa renunte la energia nucleara, Franta doreste sa construiasca noi reactoare nucleare, iar in prezent Uniunea Europeana dezbate asupra includerii acestui tip de energie in taxonomia sa, adica in lista comunitara cu energii compatibile cu Pactul Verde european si care vor putea beneficia de finantare.

Intrebat despre acest subiect la conferinta de presa, Scholz a raspuns evaziv. ”Este foarte clar ca fiecare tara isi urmeaza propria strategie de combatere a schimbarii climatice provocate de om. Ceea ce ne uneste este ca am recunoscut aceasta responsabilitate si avem ambitie. Germania a decis ca va miza pe extinderea energiei regenerabile”, a spus cancelarul german.

Acordul coalitiei conduse de Scholz nu mentioneaza aceasta chestiune, ceea ce in interpretarea Parisului lasa loc de compromis.

Dar ”asupra chestiunilor sociale, tranzitiei climatice si digitale, raspunsului comun la provocarile migratorii, subiectelor ce tin de investitii sau de deschiderea institutionala, am manifestat cu adevarat o vointa de a lucra impreuna”, a rezumat Macron discutia sa cu Scholz.

De altfel, programul de guvernare al noii coalitii de la Berlin vine in intampinarea viziunii lui Macron favorabile aprofundarii integrarii europene si chiar merge dincolo de aceasta, evocand ”evolutia UE catre un stat federal european”, un subiect inca tabu in multe state membre sau primit cu ostilitate de politicienii care sustin suveranitatea nationala si care nu doresc cedarea a si mai multa putere catre Bruxelles.

Cat despre criza ucraineana, Macron si Scholz si-am manifestat vointa de a continua medierea franco-germana, insa in fata careia presedintele rus Vladimir Putin prefera un dialog direct cu Washingtonul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: