Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, miercuri, sesizarile depuse de USR, AUR si Avocatul Poporului cu privire la cele trei legi ale Justitiei adoptate in Parlament, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.
Este vorba despre Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea organizarii judiciare si Legea Consiliului Superior al Magistraturii.
„Este foarte important sa contestam aceste legi la CCR, vedem ca puterea actuala a fortat la maximum procedura si nu a asteptat avizul Comisiei de la Venetia”, afirma, recent, deputatul USR Stelian Ion, adaugand ca legile Justitiei „oligarhizeaza intregul sistem judiciar, punand control pe ce inseamna infaptuirea actului de justitie” si fac mult mai mult rau intregii societati.
Si Alianta pentru Unirea Romanilor a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la cele trei acte normative.
„Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (PLx 440/ 2022), Legea privind organizarea judiciara (PLx 441/ 2022) si Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (PLx 442/ 2022) sunt neconstitutionale din cauza manierei abuzive si dispretuitoare in care au fost votate, dar si prin efectele devastatoare pe care le vor produce dupa intrarea in vigoare”, preciza AUR intr-un comunicat de presa.
Potrivit AUR, nesanctionarea judecatorilor care nu respecta deciziile Curtii Constitutionale „goleste de eficacitate” caracterul obligatoriu al acestora.
Totodata, Avocatul Poporului a anuntat ca a sesizat CCR in legatura cu mai multe articole din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor.
Textele de lege criticate de Avocatul Poporului se refera la articolul 206 si articolul 234 alineatul (2).
„Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor sunt liberi sa organizeze sau sa adere la organizatii profesionale locale, nationale si internationale, in scopul apararii drepturilor si intereselor lor profesionale si pot fi membri ai societatilor stiintifice sau academice, precum si ai oricarei persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial, putand face parte din organele de conducere ale acestora”, prevede articolul 206.
Articolul 234 alineatul (2) din lege stabileste ca „judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora pot fi membri ai unor comisii de examinare sau de intocmire a proiectelor de acte normative, a unor documente interne sau internationale si pot avea calitatea de expert in proiecte cu finantare externa in domeniul justitiei”.
Avocatul Poporului arata ca, pe langa formele de manifestare a dreptului de asociere, legea preconizeaza o extindere a ariei functiilor ce pot fi ocupate de judecatori si procurori care excedeaza activitatii de infaptuire a justitiei.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…