Avioane de vanatoare americane F-35 capabile sa efectueze bombardamente nucleare vor fi amplasate in Marea Britanie
Noi avioane de lupta ale Statelor Unite ale Americii capabile sa poarte arme nucleare vor fi trimise in Marea Britanie incepand cu acest an. Doua escadrile de F-35 As au fost desfasurate si vor ajunge la baza RAF Lakenheath, inchiriata de SUA, in Suffolk, in mod iminent, a transmis The Telegraph.
Avioanele stealth sunt concepute pentru a efectua bombardamente nucleare tactice si sunt capabile sa desfasoare misiuni aer-aer si sa colecteze informatii.
Congresul SUA a primit o solicitare bugetara a fortelor aeriene de 50 de milioane de dolari (39,6 milioane de lire sterline) pentru a construi o „baza de garantie” la baza aeriana americana din Anglia. Termenul „garantie” este folosit in limbajul militar al SUA pentru a se referi la armele nucleare.
Analistii cred ca facilitatea militara va gazdui un numar mai mare de personal militar daca armele nucleare sunt desfasurate pentru a-i sprijini pe cei 6.000 de membri ai personalului care lucreaza in prezent la baza.
O sursa din aparare a declarat pentru The Telegraph: „F-35-urile vor avea sediul acolo. S-au desfasurat si se vor muta la sfarsitul acestui an, daca nu candva in 2024.”
Surse militare au descris demersul de a aduce 54 de F-35, care vor inlocui F-15-urile aflate in prezent la baza aeriana, ca fiind „semnificativ”. F-15-urile sunt capabile sa transporte arme nucleare, dar sunt mai putin avansate.
Sursa a spus: „Este o aeronava mai noua, mai capabila, care are o raza de actiune mai lunga si are proprietati stealth, ceea ce este crucial daca urmeaza sa o folosesti pentru a arunca cu precizie bombe nucleare”.
Un total de 110 bombe nucleare americane au fost depozitate la RAF Lakenheath pana in 2008, cand au fost indepartate dupa ce amenintarea razboiului nuclear a fost eliminata.
Potentiala intoarcere a armelor nucleare americane pe pamantul britanic a fost descrisa de experti ca o dovada ca Occidentul a intrat intr-un nou razboi rece.
Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al Regimentului Chimic, Biologic, Radiologic si Nuclear al Marii Britanii si al NATO, a declarat: „Suntem intr-un razboi rece si este o miscare strategica. Acesta este un joc de poker. Daca SUA pune arme nucleare in Marea Britanie, este un mesaj catre Rusia ca vorbesc serios. Este doar un factor de descurajare daca inamicul crede ca il vei folosi. Acest lucru a functionat in ultimii 75 de ani, dar acum ne aflam intr-o pozitie in care un tiran dintr-o tara instabila ameninta ca foloseste arme nucleare si singura modalitate de a le opri este sa-l facem sa vada ca le va primi inapoi”.