Seful diplomatiei UE, Inaltul Reprezentant Josep Borell, a declarat miercuri ca „pandemia de coronavirus este insotita de o infodemie masiva”.
„Am fost martorii unui val de informatii false sau inselatoare, farse sau teorii ale conspiratiei, precum si operatiuni tintite de influenta, ale unor actori straini. Unele dintre acestea au ca scop vatamarea UE si a statelor sale, incercand sa submineze democratiile noaste, credibilitatea UE si a autoritatilor nationale. Mai mult, dezinformarea in timpul coronavirusului poate ucide”, a spus Borell.
Una dintre cele mai dure afirmatii din acest plan este acuzatia ca Rusia si China au desfasurat operatiuni coordonate de dezinformare, atat in UE, cat si la nivel global, pentru a submina democratiile si a diviza societatile.
„Actori straini si anumite state terte, mai ales Rusia si China, s-au implicat in operatiuni de influenta tintite si in campanii de dezinformare despre Covid-19, in UE, in vecinatatea sa si global, urmarind sa submineze dezbaterea democratica si sa exacerbeze polarizarea sociala, pentru a-si imbunatati propria imagine in contextul Covid-19”, arata raportul Comisiei Europene, care este adresat Parlamentului European, Consiliului UE si celui European.
Uniunea Europeana nu are insa intentia sa intre intr-un ‘razboi rece’ cu China din cauza campaniilor de dezinformare legate de pandemia de COVID-19 venite din aceasta tara, a dat asigurari Josep Borrell.
‘I-am spus ministrului de externe chinez: ”Nu va ingrijorati, Europa nu se va angaja in niciun fel de razboi rece cu China”’, a declarat Borrell, intrebat despre videoconferinta avuta marti cu Wang Yi in pregatirea unui summit UE-China.
‘Noi lucram deja de mult timp impotriva dezinformarii. Am inceput in urma cu cinci ani. In ultimii ani, dezinformarea a vizat de asemenea surse provenite din China, insa ea nu a fost indreptata impotriva Chinei’, a explicat Borrell, cu ocazia prezentarii unei strategii de combatere a dezinformarii pe teme sanitare.
‘Rusia si China se afla in spatele unor campanii de dezinformare impotriva actiunilor intreprinse in UE pentru a lupta contra propagarii COVID-19. Avem probe suficiente’, a explicat si comisarul european pentru justitie, Vera Jourova.
‘Aceste campanii slabesc masurile luate in materie de sanatate si se vor amplifica impotriva campaniilor de vaccinare’, a atentionat ea.
„Autoritatile ruse si chineze, dar mai ales rusii, au negat mereu ca aceste centre de fake news au vreo legatura cu autoritatile din Rusia. Sunt centre pe care le cunoastem bine, precum Russia Today sau Sputnik, nu au legatura cu guvernul, sunt companii private. Ei nu sunt responsabili pentru ce spun ele. Mi s-a spus acest lucru in timpul mandatului actual, dar mi s-a spus ceva similar si cand eram ministrul de Externe al Spaniei. Ei neaga complet ca sunt implicati in astfel de activitati, ca guvern, ca tara, ca autoritate publica. Si este greu sa controlezi ce fac. Nu sunt sigur ca avem puterea necesara sa intervenim in ce fac ei. Nu o avem. Ce putem face este sa luptam impotriva informatiilor pe care ei le disemineaza, pentru a le oferi cetatenilor nostri o alternativa, o verificare, un contrast intre ce spun ei si realitate. Este dificil sa faci altceva”, a spus Josep Borell, miercuri, la lansarea raportului, citat de Europa Libera.
Raportul Comisiei vorbeste si despre metodele folosite in mediul online de state precum Rusia si China, in operatiunile de influenta, care contin si dezinformari. Este vorba despre „tactici de interferenta manipulatoare, cum ar fi amplificarea prin comportament manipulator, folosirea coordonata de conturi false sau neautentice, roboti (bots) automatizati si alte metode de a amplifica artificial popularitatea continutului”.
Josep Borrell a recunoscut insa ca ‘nu avem capacitate de coercitie’, ‘mai ales ca autoritatile ruse si chineze afirma ca nu sunt responsabile de aceste campanii’, pentru ca media care le vehiculeaza ‘sunt firme private’.
Borrell a mai afirmat ca a primit asigurari marti din partea ministrului chinez ca Beijingul ‘nu are ambitii militare’.
‘Cuvintele conteaza in diplomatie, dar faptele conteaza poate mai mult. Suntem pe deplin constienti in Europa ca Beijingul isi creste cheltuielile militare’, a subliniat el totusi.
‘Una este ceea ce spun chinezii. Altceva este cunoasterea noastra a faptelor’, a conchis seful diplomatiei UE
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…