Autoritatile sarbe l-au arestat pe politicianul Milan Radoicic in legatura cu schimbul de focuri din Kosovo
Autoritatile sarbe l-au retinut marti pe politicianul Milan Radoicic si l-au acuzat de producere de arme de foc si de trafic de arme catre Kosovo, dupa ce acesta a declarat ca a fost implicat intr-un schimb de focuri cu politia kosovara in urma cu 10 zile, potrivit Reuters.
Milan Radoicic a fost plasat in detentie provizorie pentru 48 de ore si predat Parchetului din Belgrad, a anuntat ministerul intr-un comunicat. Politia a desfasurat perchezitii in apartamentul sau si in alte locatii care ii apartin, potrivit aceleiasi surse, care nu precizeaza localitatea unde a fost arestat suspectul, nici cea unde au avut loc perchezitiile.
Tensiunile dintre Belgrad si Pristina au crescut din 24 septembrie, cand aproximativ 30 de sarbi inarmati s-au baricadat intr-o manastire ortodoxa sarba din apropierea satului Banjska, in nordul Kosovo, ducand la un schimb de focuri cu politia din Kosovo.
Trei atacatori si un ofiter de politie kosovar au fost ucisi.
Biroul Inaltului Procuror al Serbiei a declarat ca Radoicic a fost interogat marti sub suspiciunea ca s-a alaturat altora in fabricarea, detinerea si traficul ilegal de arme de foc si materiale explozive.
Acesta a adaugat ca Radoicic ar fi cumparat arme, munitie si dispozitive explozive in orasul bosniac Tuzla, pentru a fi livrate la Belgrad intre ianuarie 2023 si 24 septembrie.
Dupa livrare, el ar fi transferat si depozita armele in diferite locatii din Kosovo, fie in unitati parasite, fie in padure, se sustine in declaratie.
Pe 24 septembrie, Radoicic si grupul sau „au pus in pericol viata oamenilor din Banjska”, a spus procurorul.
Radoicic a negat orice activitate criminala. Procurorul a cerut unei instante sa dispuna ca Radoicic sa fie tinut in arest pentru ca ar putea sa fuga.
Ciocnirile de luna trecuta au provocat o noua preocupare internationala cu privire la stabilitatea in Kosovo, care are o majoritate etnica albaneza si si-a declarat independenta fata de Serbia in 2008, dupa o revolta de gherila si o interventie a NATO din 1999.
Aproximativ 50.000 de sarbi care traiesc in nordul Kosovo nu recunosc autoritatea Pristinei si vad Belgradul drept capitala lor.
Radoicic, vicepresedintele partidului Lista Sarbilor, care este dominant in nordul Kosovo, a recunoscut ca a luat parte la infruntari, spunand ca a venit in Kosovo „pentru a incuraja poporul sarb sa reziste regimului terorist al (prim-ministrului Albin) Kurti” . El a fost interogat de politia sarba saptamana trecuta in legatura cu declaratiile sale.
Avocatul lui Radoicic, Goran Petronijevic, nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.
Autoritatile de la Pristina au acuzat Belgradul ca acorda sprijin financiar si practic pentru operatiune, ceea ce autoritatile sarbe au negat. Kosovo si tarile occidentale au acuzat, de asemenea, Serbia de cresterea prezentei militare in asa-numita zona de siguranta la sol, o fasie de 5 km latime in interiorul Serbiei de-a lungul granitei cu Kosovo.
Luni, comandantul armatei Serbiei, generalul Milan Mojsilovic, a declarat ca trupele au fost retrase de la frontiera.