Nepalul a inceput, luni, sa faca bilantul pagubelor cauzate de inundatiile mortale si alunecarile de teren provocate de ploile abundente, in timp ce rezidentii se confrunta cu sarcina descurajanta de a curata casele si de a-si extrage bunurile din noroi, informeaza Reuters.
Cel putin 192 de persoane au murit, peste 100 au fost ranite si 32 erau date disparute dupa doua zile de ploi neincetate cauzate de un sistem de joasa presiune in Golful Bengal si peste zonele din India aflate la granita cu Nepalul.
In zonele de nord ale Bangladeshului, separate de Nepal printr-o fasie subtire de teritoriu indian, peste 100.000 de oameni au ramas blocati in urma ploilor abundente si a apei din amonte, au spus oficialii.
Valea Kathmandu, inconjurata de dealuri, care gazduieste patru milioane de oameni si capitala, a inregistrat 56 de morti si a suferit una dintre cele mai grave devastari din ultimii ani, cand raurile si-au iesit din matca si au inundat case, spitale, drumuri, poduri si piete.
Prithvi Subba Gurung, ministru si purtator de cuvant al cabinetului, a declarat ca guvernul evalueaza amploarea pagubelor si costul reconstructiei.
Unele statii meteo din Kathmandu au inregistrat cele mai mari precipitatii de 24 de ore din ultimele decenii, au spus oficialii.
Surya Raj Acharya, expert in infrastructura si planificare urbana, a declarat ca urbanizarea din Kathmandu si constructiile intamplatoare, fara inginerie si planificare de baza au contribuit la pagubele uriase.
„Malurile raurilor sunt invadate de oameni care construiesc case, ignorand ingineria si planificarea de baza, fara sa prevada un sistemul de drenaj si canalizare”, a spus el.
„Nu exista o iesire adecvata pentru apa raului in timpul sezonului ploios, ceea ce face ca raul sa intre in case”, a spus Acharya.
Pentru planificare, trebuie luate in considerare geografia Nepalului, terenul, sistemele fluviale, modelele musonice si potentialul de evenimente climatice extreme, a spus Acharya.
Oamenii de stiinta din domeniul climei i-au intarit punctul de vedere.
„Schimbarile climatice au jucat un rol semnificativ in exacerbarea dezastrului, agravat de planificarea urbana si infrastructura deficitare”, a declarat Arun Bhakta Shrestha, expert in riscuri climatice si de mediu la Centrul International pentru Dezvoltare Integrata a Muntilor (ICIMOD) din Kathmandu.
In Bangladesh, vaste suprafete de teren din cinci districte nordice au fost scufundate dupa umflarea brusca a raului Teesta, care a depasit cota de pericol in mai multe puncte, au declarat oficialii districtului.
Cresterea apelor a devastat suprafete mari de terenuri agricole, distrugand culturi de orez si de legume, impreuna cu fermele piscicole, cu pierderi mari pentru multi fermieri. Casele, drumurile si infrastructura critica au fost, de asemenea, inundate, fortand oamenii sa fuga in locuri mai inalte pentru siguranta.
Situatia s-ar putea inrautati in zilele urmatoare, biroul meteorologic din Bangladesh avertizand ca vor mai urma ploi.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…