Australia: Noi taxe pentru a forta gigantii tehnologiei sa plateasca pentru stiri

externe

Australia a dezvaluit joi noi propuneri pentru a forta gigantii din tehnologie sa plateasca organizatiilor media australiene pentru stirile care apar pe platformele lor, relateaza DW.

Majoritatea oamenilor se informeaza de pe platforme de socializare precum Google, Meta si TikTok. Iar organizatiile tehnologice castiga mult mai mult decat organizatia media responsabila pentru stiri.

Canberra doreste ca gigantii tech sa compenseze editorii pentru linkurile lor de stiri, care aduc trafic pe platformele de social media.

Aceasta inseamna ca noul cadru va forta gigantii tehnologiei sa transfere o parte din veniturile lor din publicitate catre institutiile media australiene.

Gigantii tehnologiei vor fi taxati daca nu reusesc sa incheie intelegeri cu media locala.

Taxa se va aplica de la 1 ianuarie companiilor de tehnologie care castiga peste 250 de milioane de dolari australieni (160 de milioane de dolari) pe an din Australia, au declarat trezorierul asistent Stephen Jones si ministrul Comunicatiilor, Michelle Rowland.

„Este important ca platformele digitale sa joace rolul lor. Ele trebuie sa sprijine accesul la jurnalism de calitate, care informeaza si intareste democratia noastra”, a spus Michelle Rowland.

„Obiectivul real nu este sa crestem veniturile in acest fel – speram sa nu obtinem niciun venit din taxa anuntata. Obiectivul real este de a stimula incheierea de acorduri intre platforme si companiile de presa din Australia”, a spus Stephen Jones.

Jones a spus ca Google, ByteDance prin TikTok si Facebook, Instagram si WhatsApp de la Meta intra toate in domeniul de aplicare al acuzatiilor.

Anuntul a fost primit cu critici din partea companiilor de tehnologie.

„Propunerea nu tine cont de realitatile modului in care functioneaza platformele noastre, in special faptul ca majoritatea oamenilor nu vin pe platformele noastre pentru continut de stiri si ca editorii de stiri aleg in mod voluntar sa posteze continut pe platformele noastre pentru ca primesc valoare din acest lucru”, a spus un purtator de cuvant al Meta.

In 2021, Australia a adoptat o lege prin care gigantii americani din tehnologie sa compenseze companiile media pentru link-uri care atrag cititorii si genereaza venituri din reclame.

Meta a blocat apoi utilizatorii sa reposteze articole, dar in cele din urma a incheiat contracte cu firme media australiene.

Meta nu intentioneaza sa reinnoiasca aceste acorduri dupa 2024, a spus purtatorul de cuvant.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: