Australia blocheaza constructia unei noi ambasade rusesti: „Actionam rapid”. Ambasada ar fi urmat sa functioneze langa sediul parlamentului
Australia a adoptat joi o lege menita sa impiedice Rusia sa construiasca o ambasada in apropierea parlamentului tarii, in Canberra, scrie Deutsche Welle.
Premierul Anthony Albanese a declarat ca legea va anula contractul de inchiriere al Rusiei pe acest amplasament, pe baza sfatului agentiilor de securitate. Proiectul de lege a fost adoptat in ambele camere ale parlamentului la mai putin de doua ore dupa ce a fost introdus.
Guvernul australian a decis sa actioneze dupa ce luna trecuta Rusia a castigat un proces la Curtea Federala care a impiedicat evacuarea sa de pe amplasamentul pe care se construia sediul ambasadei.
Riscul de interferenta rusa
„Actionam rapid pentru a ne asigura ca locatia inchiriata nu va deveni o prezenta diplomatica oficiala”, a declarat Albanese intr-o conferinta de presa inainte de adoptarea legii, adaugand ca decizia „este una luata in interesul securitatii nationale a Australiei”.
„Guvernul a primit sfaturi foarte clare in materie de securitate cu privire la riscul prezentat de o noua prezenta rusa atat de aproape de Palatul Parlamentului”, a continuat Albanese.
Ministrul de interne Claire O’Neil a declarat ca terenul in cauza „se afla literalmente chiar langa Parlament”. El a spus ca nicio ambasada nu va fi permisa pe acest amplasament.
In asteptarea reactiei Moscovei
Rusia ocupa in prezent fosta ambasada a URSS in suburbia Griffith, mai departe de Casa Parlamentului decat noul amplasament.
Albanese a precizat ca Moscova va continua sa aiba o prezenta in Australia „la sediul sau actual din Griffith”, la fel cum ambasada Australiei va ramane la Moscova.
Premierul australian a declarat: „Nu ne asteptam ca Rusia sa fie in masura sa vorbeasca despre dreptul international, avand in vedere ca il respinge cu atata nerusinare prin invazia lor in Ucraina”, a spus el.
Australia este unul dintre cei mai mari contribuitori non-NATO la sprijinul acordat de Occident Ucrainei si a furnizat ajutoare, munitii si echipamente de aparare, in timp ce a interzis exporturile de alumina si minereuri de aluminiu, inclusiv bauxita, catre Rusia.