Augustin Lazar, replica usturatoare pentru binomul Antena 3-PSD: „Atacuri concertate menite sa ma decredibilizeze ca procuror general”
Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, respinge acuzatiile care i s-au adus, luni si marti, de catre Antena 3 si Lia Olguta Vasilescu ca ar fi facut politie politica si sustine ca atacurile din ultimele zile vizeaza decredibilizarea sa si destabilizarea Ministerului Public.
„Resping categoric afirmatiile nefondate lansate in spatiul public, in cursul zilei de azi, de catre anumite persoane interesate, potrivit carora as fi facut politie politica”, se arata in comunicatul emis de Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).
In sustinerea declaratiei sale, Augustin Lazar invoca adeverintele emise pe numele sau de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.
„Aceasta dezinformare este contrazisa de adeverintele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) din datele de 18 iunie 2009, 14 februarie 2019, 27 februarie 2019, acte publice ce pot fi consultate pe site-ul acestei institutii si in care se precizeaza ca nu exista documente din care sa rezulte calitatea mea de lucrator sau de colaborator al securitatii”, spune Augustin Lazar.
Procurorul general considera ca atacurile din ultimele zile vin in contextul candidaturii sale pentru un nou mandat si vizeaza atat decredibilizarea sa, cat si destabilizarea Ministerului Public.
„Fata de cele expuse anterior, apreciez ca atacurile concertate din ultimele zile la adresa mea, in contextul derularii procedurii de desemnare a viitorului procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie urmaresc atat decredibilizarea mea in calitate de procuror general cat si destabilizarea Ministerului Public”, sustine Augustin Lazar.
El face precizari si despre acuzatiile aduse in ultimele zile ca ar fi luat decizii in privinta unui dizident comunist pe vremea cand era procuror membru in Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud.
„Cu referire la acest aspect, precizez ca rolul acestei comisii nu era de a dispune punerea in libertate a unor condamnati, acesta fiind exclusiv atributul instantei de judecata, ci de a verifica indeplinirea criteriilor tehnice prevazute de art. 59 – 60 din Codul penal din 1969 (indeplinirea unei fractii minime obligatorii din pedeapsa ce se executa si inexistenta rapoartelor de sanctionare disciplinara), verificare ce privea toti condamnatii penitenciarului care indeplinisera o parte a pedepsei prevazuta ca fractie obligatorie si care avea un caracter strict juridic. Institutia liberarii conditionate este reglementata similar si in prezent (art. 99 si urmatoarele din Codul penal si, respectiv, art. 587 din Codul de procedura penala), cu mentiunea ca acum verificarile sunt efectuate de catre judecator”, explica Augustin Lazar.
In finalul declaratiei de presa, procurorul general al Romaniei precizeaza ca de-a lungul intregii sale cariere profesionale, „activitatea desfasurata in calitate de procuror a fost circumscrisa respectarii stricte a dispozitiilor legale, fara a fi afectata de influente de natura politica”.
Lia Olguta Vasilescu: „Tortionarul Augustin Lazar sa isi dea demisia imediat”
Purtatorul de cuvant al PSD, deputatul Lia Olguta Vasilescu, ii solicita procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar, sa isi dea demisia „imediat” si sa isi ceara scuze public pentru ca a ocupat aceasta inalta functie din sistemul judiciar romanesc, desi a intreprins actiuni de „politie politica” in timpul regimului comunist.
„A refuza eliberarea legala a unei persoane pentru ca a criticat politica represiva a Partidului Comunist se numeste politie politica. Acest lucru l-a facut Augustin Lazar cand era seful acelei comisii de la Penitenciarul Aiud pentru eliberarea conditionata a unor dizidenti politici. Nu avem nevoie de un certificat CNSAS pentru a stabili asta”, a declarat Olguta Vasilescu, citata de Agerpres.
Purtatorul de cuvant al PSD sustine ca, la 30 de ani de la caderea comunismului, „Romania se afla in situatia revoltatoare ca procurorul cu cel mai inalt grad din sistemul judiciar sa fi fost un agent de politie politica a regimului comunist”.
„Dupa dezvaluirile privind trecutul sau, fiecare zi in care Augustin Lazar ocupa functia de procuror general al Romaniei este o incalcare grava a valorilor democratice si o ofensa de netolerat pentru toti dizidentii din timpul regimului comunist si pentru toti ce care au luptat la Revolutie. Ii cer deci sa plece imediat din functie si sa isi ceara scuze fata de cei pe care i-a facut sa sufere in timpul comunismului”, a solicitat Vasilescu.
Purtatorul de cuvant al PSD sustine ca, daca Augustin Lazar va refuza sa isi dea demisia, atunci „presedintele Iohannis va trebui sa actioneze imediat in sensul revocarii sale din functie”.
„Are pe masa propunerea de revocare. Chiar astazi poate semna decretul, pentru a inlatura aceasta pata rusinoasa de pe obrazul Justitiei din Romania. Putem presupune ca pana acum nu a stiut trecutul tulbure al lui Augustin Lazar. Dar de acum inainte nu mai are nicio scuza. Daca nu-l revoca, devine complice si isi va murdari mainile si constiinta cu pacatele acestui procuror al politiei politice comuniste. Sa nu uitam si ca singurul procuror invitat sa vorbeasca in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului a fost, culmea, tortionarul Augustin Lazar, care a calcat in picioare drepturile fundamentale ale unui dizident politic. Ce palma pentru Romania si pentru Europa!”, a mai afirmat Lia Olguta Vasilescu.
Conform unor articole publicate in presa, un procuror din judetul Alba, cu numele de Augustin Lazar, a refuzat in doua randuri sa elibereze un dizident anticomunist la mijlocul anilor ’80.
Procurorul general Augustin Lazar a facut ulterior precizari in legatura cu articolele de presa in care era acuzat ca a refuzat eliberarea unui dizident anticomunist din Penitenciarul Aiud la mijlocul anilor ’80, sustinand ca doar instanta de judecata avea atributul de a pune in libertate condamnatii.
Intr-un mesaj pe Facebook, Augustin Lazar sustine ca, in perioada 1985 – 1986, a activat ca procuror criminalist in cadrul Procuraturii Alba Iulia, calitate in care a indeplinit periodic si atributii privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situatia tuturor condamnatilor ce indeplineau fractia de pedeapsa pentru liberare conditionata.