Augustin Lazar, reactie taioasa fata de amendamentele PSD-ALDE la Codul Penal. Procurorul general detaliaza ce urmaresc penalii

news

Parchetul General sustine ca amendamentele depuse pentru modificarea Codurilor penale vor avea ”consecinte negative asupra procesului penal” si vor modifica arhitectura acestuia, in sensul ingreunarii actului de urmarire penala. In plus, procuroriii sustin ca ”se incearca o limitare a aplicarii unor principii fundamentale precum si a unor institutii esentiale ale procesului penal” si se pune mai mult accentul pe respectarea drepturilor procesuale ale inculpatilor si mai putin ale persoanelor vatamate.

Parchetul General a transmis un punct de vedere cu privire la modificarea Codurilor penale, afirmand ca amendamentele propuse in vederea transpunerii Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale ”se abat grav de la sensul acesteia, avand consecinte negative asupra procesului penal”.

”Obligativitatea transpunerii Directivei este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, in sensul ingreunarii pana la lipsirea de eficienta a actului de urmarire penala. Doar astfel poate fi explicata introducerea unor texte care sunt in contradictie atat cu standardele europene in materie, cat si cu prevederile interne, validate de Curtea Constitutionala”, se arata in document, citat de news.ro.

Potrivit procurorilor, ”se incearca o limitare a aplicarii unor principii fundamentale (Aflarea adevarului si Caracterul echitabil al procesului penal) precum si a unor institutii esentiale ale procesului penal (probatoriu, inceperea urmaririi penale, masuri preventive)”.

”Adoptarea acestor modificari va duce, totodata, la o limitare a procurorului in indeplinirea atributiilor sale prioritare in materie penala, precum si in exercitarea rolului sau constitutional de a reprezenta, in activitatea judiciara, interesele generale ale societatii si de a apara ordinea de drept, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor”, se mai arata in document.

Potrivit Parchetului General, unele dintre modificarile propuse a fi aduse legislatiei penale – limitarea sferei mijloacelor de proba; inlaturarea din randul infractiunilor pentru care se poate dispune arestarea preventiva a coruptiei, evaziunii fiscale, spalarii banilor precum si a infractiunilor pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de 5 ani sau mai mare (spre exemplu, constituirea de grup infractional organizat); restrictionarea accesului rapid al procurorilor la informatii pentru a putea actiona eficient pentru descoperirea faptelor etc. – ”vor avea ca efect incetinirea sau blocarea in anumite situatii a activitatii de urmarire penala”.

”Totodata, este de remarcat faptul ca sensul amendamentelor aflate in dezbatere indica o preocupare exclusiva pentru respectarea drepturilor procesuale ale inculpatilor si mai putin ale persoanelor vatamate, aspect care incalca principiul asigurarii unui proces echitabil”, mai spus procurorii.

Acestia explica, de asemenea, faptul ca limitarea comunicarii publice ”este in contradictie cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.

”Nu in ultimul rand, subliniem faptul ca instituirea unei raspunderi penale a autoritatii judiciare, in sensul interdictiei de a comunica informatii de interes din activitatea de urmarire penala este in contradictie cu jurispudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului care recunoaste necesitatea aducerii la cunostinta publicului a informatiilor de interes public, cat si cu prevederile art. 31 din Constitutia Romaniei, potrivit carora dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit”, au mai transmis procurorii.

Comisia parlamentara speciala condusa de Florin Iordache a amanat pentru luni dezbaterea si votul modificarilor propuse la cele doua Coduri penale pentru transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: