Augustin Lazar cere sesizarea CCR dupa ordonantele Guvernului pe Legile Justitiei
Procurorul general Augustin Lazar a transmis vineri o solicitare catre CSM in care cere sa fie sesizata Curtea Constitutionala in legatura cu un posibil confict constitutional in modul in care Guvernul a modificat continuu Legile Justitiei prin ordonante de urgenta.
āIn cursul zilei de astazi, 8 martie 2019, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Augustin Lazar, in temeiul art. 146 lit. e din Constitutia Romaniei, a transmis o solicitare Consiliului Superior al Magistraturii de a analiza posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei, pe de o parte, Parlamentul Romaniei, Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Public, pe de alta parte, conflict determinat de modalitatea in care Guvernul si-a exercitat atributia de legiuitor delegat in materia legilor justitieiā, a transmis Parchetul General.
Astfel, Augustin Lazar ii explica Liei Savonea, intr-o solicitare de 27 de pagini, motivele pentru care exista suspiciuni de confict constitutional intre institutii in modul in care Guvernul a modificat Legile Justitiei prin ordonante de urgenta.
āAdoptarea Legilor justitiei, puternic contestata, in special, de catre majoritatea magistratilor s-a realizat, respectiv finalizat in octombrie 2018. Incepand cu data de 10 octombrie 2018, respectiv inainte de intrarea in vigoare a unora dintre aceste legi sau intr-un interval foarte scurt de la intrarea in vigoare a celorlalte legi Guvernul a procedat la modificarea, din nou, a acestor acte normativeā, arata Lazar, enumerand toate ordonantele de urgenta emise de Guvern pentru a modifica numeroase prevederi din Legile Justitiei.
āActiunile Guvernului nu s-au circumscris exigentelor impuse si au eludat principiul separatiei puterilor, au subrogat atributia unica de legiuitor a Parlamentului. Astfel, ordonantele de urgenta avute in vedere nu s-au justificat prin situatii extraordinare, lipsind total sau partial motivarea acesteia.
Aceasta incalcare a conditiei impuse de Constitutie este demonstrata inclusiv prin avizele Consiliului Legislativ, emise cu privire la ordonantele de urgenta in discutieā, arata Lazar.