Categories: pagina verde

„Atunci cand a avea cea mai rapida crestere din UE nu te face mai bogat”. Prestigioasa agentie Bloomberg spulbera „realizarile” Guvernului PSD-ALDE

Beneficiile traiului in economia cu cel mai puternic ritm de crestere din Uniunea Europeana ar putea sa nu dureze pentru romani, comenteaza Bloomberg intr-un articol al carui supratitlu este: „Atunci cand a avea cea mai rapida crestere din UE nu te face mai bogat”.

Potrivit agentiei, in pofida unei cresteri explozive a produsului intern brut, pe fondul majorarii salariilor in sectorul public si al reducerii taxelor, avutia statului din Balcani, calculata raportand activele oamenilor la venitul disponibil, ramane la aproximativ acelasi nivel de acum cinci ani.

Pentru anumite persoane, castigurile finanteaza lucruri esentiale de zi cu zi, inclusiv alimente si haine, de inteles pentru o tara in care conditiile de trai sunt printre cele mai proaste din UE. Altii se rasfata cumparand vacante si televizoare si numai o mica parte dintre romani investesc in active pe termen lung precum apartamente.

Florian Libocor, economist la BRD-Groupe Societe Generale SA in Bucuresti, afirma ca oamenii se comporta ca si cum generozitatea Guvernului se va mentine pe termen nedefinit. Acest fapt nu poate fi posibil in conditiile in care Uniunea Europeana a avertizat asupra sustenabilitatii deficitului bugetar.

„Cetatenii nu au acumulat bunastare in ultimii ani – ei au acumulat datorii pe baza unor asteptari pozitive. Multi oameni nici macar nu au asteptat sa vada in ce masura promisiunile se vor materializa si au consumat tot mai mult acumuland, totodata, datorii, La un moment dat, o corectie este inevitabila”, a afirmat Libocor, intr-o convorbire telefonica.

UE estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 4,4% in 2018 dupa un avans care a eclipsat intregul bloc comunitar in 2017. Au aparut, insa, primele constrangeri asupra populatiei.

In decembrie, inflatia a urcat la un maxim al ultimilor patru ani si jumatate iar banca centrala a inceput deja sa majoreze dobanzile, care erau la un nivel minim record din 2015. Pe pietele financiare, ipotecile au crescut cu 15% in ultimele trei luni.

„Este poate prea tarziu sa obtii suficient cash pentru a amortiza socul”, comenteaza Bloomberg.

Preturile de consum au continuat sa creasca in luna decembrie din 2017, rata anuala a inflatiei urcand la 3,3%, de la 3,23% in noiembrie, pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu 0,44% si a celor nealimentare cu 0,28%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate vineri.

De altfel, Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere, la 2,7%, prognoza de inflatie pentru finalul anului 2017, de la 1,9% anterior. Pentru finalul anului 2018, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se asteapta la o rata a inflatiei de 3,1%.

Conform BNR, depasirea limitei superioare a intervalului tintei in prima parte a anului 2018 este cauzata in principal de unele efecte statistice de baza asociate unor reduceri de taxe si impozite indirecte la inceputul anului 2017, evolutiei anticipate a componentelor exogene, dar si acumularii de presiuni inflationiste asociate mediului intern, la nivelul inflatiei de baza.

La inceputul acestei saptamani, Consiliul de Administratie al bancii centrale a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, incepand cu data de 9 ianuarie 2018.

De asemenea, BNR a decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3% pe an, de la 2,75% pe an.

In plus, guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat, in 8 ianuarie, ca BNR ar putea implementa restrictii la creditarea populatiei din primavara, la recomandarea Comitetului National pentru Supravegherea Macropudentiala (CNSM).

Pe de alta parte, produsul intern brut al Romaniei a inregistrat, in trimestrul al treilea din 2017, o crestere cu 8,8% pe seria bruta si cu 8,6% pe seria ajustata sezonier, raportat la perioada similara din 2016, iar la noua luni a urcat cu 7%, pe seria bruta si cu 6,9% pe seria ajustata sezonier, potrivit datelor provizorii (2) ale Institutului National de Statistica.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago