Atitudine tot mai dura a Austriei. GARD si 500 de soldati la granita: „Fiecare migrant va fi verificat SISTEMATIC”
Austria, care vrea sa reduca afluxul de solicitanti de azil, va desfasura miercuri 500 de soldati la principalul punct de trecere de la frontiera cu Slovenia, pentru a efectua un control sistematic al migrantilor, au anuntat marti surse din cadrul politiei austriece, informeaza AFP.
‘Pana acum nu puteam proceda decat la controale aleatorii, insa de acum incolo vom avea capacitatea de a verifica sistematic fiecare migrant’, a declarat, pentru AFP, Fritz Grunding, purtatorul de cuvant al politiei din regiunea frontaliera Stiria.
Aceasta masura, care va fi pusa in aplicare la postul de frontiera Spielfeld (sud), se inscrie in cadrul unui dispozitiv ce vizeaza supervizarea mai riguroasa a intrarilor de migranti in Austria, tara-etapa si tara de primire in exodul in curs.
Astfel, guvernul austriac doreste sa nu mai lase, in urmatoarele zile, sa intre pe teritoriul sau migranti care incearca sa ajunga in Scandinavia si sa-i intoarca din drum la frontiera, cum face deja Germania.
Postul din Spielfeld va deveni unicul post de trecere dintre Slovenia si Austria, iar soldatii care vor fi desfasurati aici vor avea capacitatea sa verifice pana la 6.000 de migranti pe zi sau chiar 11.000 in cazul unui varf al afluentei, cum s-a intamplat la sfarsitul verii lui 2015.
Numarul de migranti sositi zilnic in Austria a mai scazut in ultimele saptamani.
Autoritatile austriece finalizeaza, de asemenea, construirea la Spielfeld a unui gard lung de 3,7 kilometri, menit sa impiedice trecerea clandestina a frontierei.
Coalitia dintre social-democrati (SPO) si conservatori (OVP), la putere in Austria, si-a inasprit tonul in ultimele zile in ceea ce priveste politica in domeniul migratiei, schimbare cu precadere notabila la responsabilii din partea SPO.
‘Daca Germania ii respinge pe migrantii care vor sa ajunga in Suedia, noi vom face la fel’, a reiterat, duminica, Werner Faymann, cancelarul social-democrat, al carui guvern ia in calcul si posibilitatea de a efectua o triere la frontiera intre solicitantii de azil ‘politici’ si cei ‘economici’, acestia din urma neprimind permisiunea de a intra in Austria.
Numarul de cereri de azil in Austria s-a triplat in 2015, pentru a ajunge la 90.000. Circa 36.000 dintre ele au facut deja obiectul unei examinari in prima instanta si 14.000 au primit raspuns favorabil.
Partidul conservator austriac va pleda miercuri, cu ocazia unei conferinte nationale pe marginea politicii migratiei, in favoarea instaurarii de catre stat a unui plafon in ceea ce priveste numarul de solicitanti de azil.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook