news

„Atentat la siguranta nationala”. Presedintele Iohannis, solicitat de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei sa discute in CSAT despre efectele ordonantei negre Teodorovici-Valcov

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei ii transmite presedintelui Iohannis o scrisoare deschisa in care ii solicita sa includa pe ordinea de zi a sedintei CSAT din 20 decembrie si masurile fiscale adoptate recent prin ordonanta Teodorovici-Valcov.

„Ordonanta de Urgenta din seara zilei de 21 decembrie, o zi simbolica pentru poporul roman, risca sa declanseze o criza a economiei romanesti prin lipsa oricarui studiu de impact, a unor norme metodologice, dupa cum toti specialistii din domeniu au subliniat din primul moment”, arata cele mai importante organizatii ale oamenilor de afaceri in aceasta scrisoare.

„Dorim sa semnalam, si prin acest mod ca aceste metode atenteaza pe fond la siguranta nationala, aspect demn de a fi abordat in sedintele strategice al CSAT”, subliniaza semnatarii.

Iata scrisoarea integrala:

„Adresam Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in numele Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) o scrisoare deschisa prin care facem public demersul nostru de a solicita includerea pe agenda CSAT, incepand cu sedinta din 28 decembrie 2018, a unor subiecte care prin efectele lor preconizate asupra sectoarelor strategice din economie, respectiv energie, financiar si comunicatii, privesc siguranta nationala: impactul OUG adoptata de Guvernul Romaniei in sedinta din 21 decembrie 2018 asupra stabilitatii fiscale, predictibilitatii procesului legislativ si deficitului de forta de munca.

CDR reprezinta companii romanesti si straine, mici si mari care contribuie cu peste 50% la PIB-ul Romaniei si angajeaza peste 1,2 milioane de oameni. Credem ca vocea noastra trebuie ascultata.

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei considera ca este timpul sa completam agenda CSAT cu subiecte de actualitate, care pot transforma intr-un mod ireversibil bunastarea si granitele economice ale Romaniei, mai ales intr-un context global in evolutie.

Degradarea pana la eliminare a dialogului social din Romania, lipsa unei consultari reale si a unor analize de impact, modul pompieristic in care orice dorinta a guvernului se traduce aproape peste noapte in ordonante de urgenta, unele cu magnitudine greu de masurat, cum ar fi cea de anul trecut cu transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat sau acesta din 21 decembrie la care am facut referire mai sus, ne indreptatesc sa consideram ca este amenintata siguranta atat a investitiilor prezente cat si viitoare, cu impact direct si indirect asupra populatiei.

CDR reprezinta nu numai vocea companiilor, dar si a angajatilor acestora, intr-o piata a muncii in care numarul de oameni activi este in scadere, fapt care reprezinta unul dintre cele mai importante riscuri de securitate nationala. La acesta se adauga riscul fiscal: peste 230 de modificari anuale ale Codului Fiscal sunt nefiresti si denota o guvernare prin OUG in care Parlamentul a devenit o anexa a Guvernului.

Conform Art. 115, aliniatul 4 din Constitutia Romaniei, inca in vigoare, Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora.

Stimate doamne si stimati domni, avem nevoie de predictibilitate, stabilitate, transparenta si incredere!

In Romania zilelor noastre, toate acestea reprezinta inca doar niste deziderate.

Ordonanta de Urgenta din seara zilei de 21 decembrie, o zi simbolica pentru poporul roman, risca sa declanseze o criza a economiei romanesti prin lipsa oricarui studiu de impact, a unor norme metodologice, dupa cum toti specialistii din domeniu au subliniat din primul moment.

Stimate Domnule Presedinte,

Dorim sa semnalam, si prin acest mod ca aceste metode atenteaza pe fond la siguranta nationala, aspect demn de a fi abordat in sedintele strategice al CSAT”, se arata in scrisoare.

Semnatarii scrisorii sunt: Camera de Comert Americana in Romania (AmCham), Consiliul National al Intreprinderilor Private mici si mijlocii din Romania (CNIPMMR), Confederatia Patronala Concordia (Concordia), Consiliul Investitorilor Straini (FIC), Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania (CCIFER), Camera de Comert si Industrie Romana-Germana (AHK), Romanian Business Leaders (RBL).

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago