Atacul de la podul Kerci slabeste controlul lui Putin asupra peninsulei Crimeea si ingreuneaza aprovizionarea trupelor din Ucraina
Presedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat luni Ucraina pentru atacul de la primele ore ale diminetii asupra podului din stramtoarea Kerci, care leaga Crimeea de sudul Rusiei, potrivit Newsweek.
Incidentul a dat o lovitura strategica Moscovei, deoarece podul ar fi o ruta cheie pentru transportul de provizii militare catre fortele rusesti. Dar astfel de atacuri ar putea avea consecinte si mai mari, deoarece ar putea „ajuta la slabirea controlului Rusiei asupra Crimeei insasi”, a declarat pentru Newsweek Dr. Scott Savitz, de la RAND Corporation.
Putin a invadat si anexat Crimeea din Ucraina in 2014. De la invazia in Ucraina din februarie 2022, peninsula a fost un subiect de discutie important. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca unul dintre obiectivele sale in conflict este nu doar sa isi apere tara, ci si sa revendice Crimeea si alte patru regiuni anexate de Putin in septembrie.
La randul sau, Putin a sustinut ca Crimeea apartine Rusiei, iar oficialii de la Kremlin au declarat in numeroase randuri ca retrocedarea teritoriului catre Ucraina nu va fi inclusa in nicio posibila negociere de pace.
Ziua de luni a marcat a doua situatie in mai putin de un an in care au fost raportate explozii pe podul din stramtoarea Kerci, dupa ce o cisterna cu combustibil a explodat in timp ce il traversa in octombrie.
Rapoartele sugereaza ca pagubele provocate de ultimul atac nu sunt la fel de grave ca la incidentul din octombrie, dar imaginile si videoclipurile postate luni pe Telegram au aratat ca ambele benzi ale podului au fost afectate, iar cel putin o portiune s-a prabusit.
In mod obisnuit, Kievul nu revendica responsabilitatea pentru atacurile din Crimeea sau din interiorul teritoriului rusesc, dar Mihailo Fedorov – ministrul ucrainean pentru transformare digitala – a indicat ca dronele din tara sa au fost in spatele exploziilor de dimineata devreme.
Savitz a descris importanta podului pentru Moscova, declarand pentru Newsweek ca acesta „este o legatura esentiala intre Rusia si Crimeea ocupata de Rusia, precum si un simbol al preluarii peninsulei de catre Putin”.
Intr-adevar, Putin si-a exprimat furia in timpul unei intalniri de luni cu privire la ceea ce el a numit un „act terorist”.
„Acesta este al doilea atac terorist asupra podului”, a spus Putin. „Astept propuneri specifice pentru a imbunatati securitatea acestei facilitati de transport strategice si importante”. Presedintele rus a adaugat: „Ministerul Apararii pregateste deja represaliile corespunzatoare”.
Provocarile strategice cu care se confrunta acum Rusia din cauza avarierii podului au fost descrise pe Twitter de Anton Gerascenko, consilier al ministrului ucrainean al afacerilor interne.
„Autoritatile din regiunea Rostov [din Rusia], precum si oficialii pro-Kremlin din partea ocupata a regiunilor Herson si Zaporijia [din Ucraina], au declarat ca, dupa ce podul a fost aruncat in aer, masinile vor fi transportate in Rusia cu feribotul, in timp ce camioanele vor merge pe uscat – prin teritoriile ocupate, care sunt bombardate in mod constant”, a scris Gerashchenko.
Randy Mott, un avocat si fost ofiter de infanterie in armata americana, a scris pe Twitter despre cat de dificil va fi pentru Rusia sa trimita provizii trupelor sale din Crimeea dupa explozia podului.
„Singura ruta de aprovizionare catre Crimeea este acum prin sudul Ucrainei ocupate. Partizanii fac ravagii acolo. Zona este din ce in ce mai mult sub acoperire de artilerie din partea armatei UKR [ucrainene]”, a declarat Mott.
Savitz a precizat pentru Newsweek ca el si William Courtney, cercetator senior adjunct al RAND, au scris anterior pentru The Moscow Times cum „utilizarea de nave de suprafata explozive fara echipaj (USV) pentru a rupe legaturile Rusiei cu Crimeea ocupata poate diminua capacitatea Rusiei de a folosi Crimeea ca baza pentru atacuri asupra altor parti ale Ucrainei”.
„In timp ce Rusia controleaza o alta fasie de teritoriu ucrainean care se invecineaza atat cu Rusia, cat si cu Crimeea ocupata, acea zona este vulnerabila atat la atacuri directe dinspre teritoriul controlat de Ucraina, cat si la gherilele/sabotorii ucraineni”, a spus el.
Savitz a continuat: „Tintirea repetata a podurilor si a navelor dinspre Rusia catre Crimeea limiteaza capacitatea Rusiei de a realimenta fortele militare din Ucraina si poate chiar contribui la slabirea controlului Rusiei asupra Crimeei insasi. Acest lucru aduce beneficii Ucrainei atat prin impiedicarea atacurilor din Crimeea asupra restului Ucrainei, cat si prin inceperea procesului de recuperare in cele din urma a acelui teritoriu.”
Jason Jay Smart – un consilier politic pe probleme de politica post-sovietica si internationala – a declarat pentru Newsweek ca Putin „a sustinut, in esenta, ca distrugerea partiala a podului din stramtoarea Kerch a fost doar un esec minor pentru obiectivele Rusiei.”
„Cu toate acestea, Moscova greseste grav: Kievul a atacat podul nu ca un incident izolat, ci ca parte a strategiei de recucerire a peninsulei. Contraofensiva Kievului in Crimeea ar putea incepe in orice moment.”