Pe 11 septembrie 2001, teroristii al-Qaeda au comis atentate sinucigase, cu efect devastator, distrugand cele doua turnuri gemene ale World Trade Center din New York City, intr-unul dintre cele mai semnificative evenimente teroriste din istorie.
Al-Qaeda, o organizatie terorista condusa de Osama bin Laden, a planificat si coordonat atacurile. 19 teroristi au preluat controlul asupra a patru avioane comerciale si le-au folosit ca instrumente de distrugere.
Doua dintre aceste avioane au lovit cele doua turnuri gemene ale WTC, un al treilea a lovit Pentagonul in apropiere de Washington, D.C., iar al patrulea avion, United Airlines Flight 93, s-a prabusit in Pennsylvania dupa ce pasagerii au incercat sa recupereze controlul asupra aeronavei.
Atacurile teroriste de la WTC au provocat pierderea a aproximativ 2.977 de vieti omenesti, incluzand victimele din avioane si cele de la sol. Este unul dintre cele mai letale atentate teroriste din istorie.
Cele doua turnuri gemene ale WTC au suferit daune structurale grave in urma impactului avioanelor si a incendiilor care au urmat. Ambele turnuri s-au prabusit in timpul atacului, provocand distrugeri masive si eliberand cantitati semnificative de praf si cenusa.
Atentatul de la WTC a starnit o reactie internationala puternica impotriva terorismului si a dus la declansarea Razboiului impotriva Terorismului de catre Statele Unite si aliatii lor. Afganistanul a fost invadat in 2001 pentru a-l elimina pe Osama bin Laden si pentru a desfiinta bazele al-Qaeda.
Atentatul a condus la modificari semnificative in politicile de securitate, in reglementarile de calatorie si in abordarile politice ale multor tari. El a avut, de asemenea, un impact profund asupra modului in care guvernele si societatile din intreaga lume au abordat problema terorismului si securitatii nationale.
Atentatul de la WTC ramane un moment crucial in istoria contemporana si are un impact semnificativ asupra politicilor, societatilor si vietilor oamenilor pana in ziua de azi.
Este adesea mentionat ca 9/11 si este comemorat anual in memoria victimelor si pentru a reafirma angajamentul in lupta impotriva terorismului.
Cinci cetateni americani de origine romana si-au pierdut viata in atentatele din 11 septembrie: Eugen Gabriel Lazar, Corina si Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean si Ana Fosteris. Unul dintre ei era originar din Abrud, judetul Alba.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…