news

Astazi sarbatorim Ziua Imnului National – „Desteapta-te, romane” este al saselea imn, de la infiintarea statului roman modern

Astazi, romanii sarbatoresc Ziua Imnului National al Romaniei, aprobata prin Legea nr. 99 din 1998. Dupa 1989 „Desteapta-te, romane” a devenit imn national, fapt stipulat la articolul 12, alineatul 3 din Constitutie.

Imnul – mai precis versurile strofelor 1, 2, 4 si 11 – se interpreteaza de catre cor si fanfara cu ocazia ceremoniilor oficiale nationale, a competitiilor sportive oficiale internationale, cu ocazia deschiderii sesiuni a camerei Parlamentului, la inceputul programului zilnic in scolile primare si gimnaziale de stat si particulare, la radio si posturile de televiziune, iar la inceputul manualelor scolare se tipareste textul imnului national al Romaniei. De-a lungul istoriei statului roman modern au existat insa mai multe imnuri nationale.

Astfel, incepand din 1862 la festivitatile oficiale unde aparea domnitorul tarii, Alexandru Ioan Cuza, era intonat imnul denumit „Marsul triumfal si primirea steagului si a Mariei Sale Printul Domnitor”, compus de Eduard Hubsch. Imnul fusese selectat in urma unui concurs public si ii era dedicat lui Cuza, care devenise primul domnitor al Principatelor Unite.

Pe 14 martie 1881, Romania a fost proclamata regat, iar pe 10 mai urma sa aiba loc incoronarea, intr-o ceremonie fastuoasa, a Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta, si de aceea a fost considerat a necesar un nou imn de stat. Vechiul imn a fost inlocuit asadar cu „Traiasca Regele” pe versurile lui Vasile Alecsandri care aminteau de regalitate si Dumnezeu. Imnul a fost ulterior preluat si inclus de George Enescu la sfarsitul lucrarii sale „Poema Romana”.

Abdicarea Regelui Mihai la 30 decembrie 1947 si instaurarea republicii au adus si schimbarea imnului de stat. Noul imn national, al Republicii Populare Romane, intitulat „Zdrobite catuse”, pe muzica lui Matei Socor sugera, prin versurile dramaturgului Aurel Baranga, victoria proletariatului.

Acest imn a fost intonat pana in 1953 cand a fost inlocuit cu „Te slavim, Romanie” tot pe muzica lui Matei Socor, dar cu versurile poetilor Eugen Frunza si Dan Desliu care subliniau prietenia cu Uniunea Sovietica si ideologia leninista.

Din 1977, Romania a avut un nou imn, care s-a numit „Trei culori cunosc pe lume”, textul fiind inspirat de un cantec patriotic scris de Ciprian Porumbescu, ale carui versuri originale se refereau la culorile tricolorului. Se spune ca adaptarea versurilor i-a fi apartinut chiar lui Nicolae Ceausescu.

„Trei culori” a fost intonat pana in decembrie 1989 cand a fost inlocuit cu „Desteapta-te, romane!”, odata cu schimbarea regimului politic, dupa revolutia anticomunista.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

2 luni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

2 luni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

2 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago