Conform Calendarului Crestin Ortodox 2023, Sfanta Maria Mica sau Nasterea Maicii Domnului se sarbatoreste pe 8 septembrie. Aproximativ 2,2 milioane de romani isi serbeaza onomastica in 8 septembrie, de Sfanta Maria Mica. Dintre acestia, in jur de 1,8 milioane de persoane sunt femei.
Cele mai multe poarta numele Maria (circa 1.400.000), aproximativ 270.000 se numesc Mariana si in jur de 51.000, Marinela. Dintre femeile care isi serbeaza in 8 septembrie onomastica, 1.398.464 se numesc Maria, 273.454 Mariana, 51.620 poarta numele Marinela si alte 31.149 Mioara. De asemenea, 25.947 de femei au numele Marina, 25.447 se numesc Marilena, 10.834 Marioara, 1.685 Mariuca si 162 Maria potrivit MAI
De Sfanta Maria isi serbeaza onomastica si 310.751 de barbati care poarta numele Marian, 102.620 care se numesc Marin si 3.332 care au fost botezati Marinica.
Numele Maria provine din ebraica si inseamna cea iubita, cea indragita. In aramaica, Maryam inseamna „doamna”, „stapana”. Dupa Fericitul Ieronim, in ebraica, numele s-ar compune din mar, ce inseamna „picatura” plus yam ce inseamna „mare”, deci „picatura de apa de mare”. Dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi si de straveche origine egipteana, tragandu-se din verbul mri, „a iubi”, cu sufixul afectiv ebraic – am, deci „cea draga”, „cea iubita”.
Unele persoane sarbatoresc numele Marius cu ocazia Sfintei Maria, altele nu. Unii zic ca “Marius” este un derivat din Maria, altii ca nu are nici o legatura si ca vine de fapt de la zeul Mars si asta face din ei adevarati razboinici.
Raspandit in aproape toata Europa, dar mai ales in Italia, Franta, Spania si Portugalia, numele de Marius reproduce vechiul nume gentilic roman – Marius. Acest nume a devenit celebru in epoca republicana datorita lui Caius Marius, un vestit om de stat si comandat militar.
Incercand sa lamureasca pe deplin originea si semnificatia acestui nume, cercetatorii au ajuns la concluzia ca el se apropie de cuvantul etrusc “maru”, care era numele unei functii si care initial a avut intelesul de “om, individ”. Contrar aparentelor, numele de Marius nu are nicio legatura cu binecunoscutul nume de Maria, asa cum gresit se crede.
Sfanta Maria se sarbatoreste de doua ori intr-un an, deoarece fiecare data din calendar are o semnificatie aparte.
In Calendar Ortodox 2022, Sfanta Maria este sarbatorita de doua ori. O data pe data de 15 august, atunci cand crestinii praznuiesc Adormirea Maicii Domnului si a doua oara pe data de 8 septembrie, atunci cand Biserica sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului.
In Biserica Ortodoxa si calendarul crestin, ziua de 15 august este ziua sfanta incarcata de simboluri. Este ziua in care Sfanta Fecioara Maria a trecut la cele vesnice. Mai este denumita si ziua Adormirii, atunci cand ingerii si sfintii au umplut imprejurimile de lumina.
Nasterea Maicii Domnului este cunoscuta in popor si sub numele de Sfanta Maria Mica. Este praznuita de crestini si de Biserica Ortodoxa pe data de 8 septembrie si reprezinta prima mare sarbatoare a unui nou an calendaricesc, deoarece acesta incepe cu data de 1 septembrie. Potrivit crestinortodox.ro, Nasterea Maicii Domnului este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc care a inceput la 1 septembrie.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…