Duminica, 22 septembrie, are loc echinoctiul de toamna al anului 2024, fenomenul astronomic pentru emisfera nordica. Reprezinta momentul in care Soarele in miscarea sa aparenta anuala trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant. In aceasta zi, in emisfera australa incepe primavara.
De doua ori pe an, adica in martie si septembrie, inclinarea planetei se aliniaza cu orbita sa in jurul soarelui, iar Pamantul nu pare sa se incline in raport cu soarele, potrivit National Oceanic and Atmospheric Association.
Echinoctiul de toamna, cand Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc, va avea loc anul acesta pe 22 septembrie, la ora 15:43, ora Romaniei. Ziua va fi aproximativ egala cu noaptea. In emisfera nordica durata zilei scade, iar in cea sudica creste.
La latitudinile tarii noastre, in zilele din preajma acestei date, Soarele va culmina la la o inaltime medie de 45°, ceea ce reprezinta jumatatea distantei unghiulare dintre zenit si orizont.
Singurele exceptii le intalnim in regiunile polare. In zona Polului Nord incepe lunga noapte polara, iar in cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara.
De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeasi data datorita faptului ca anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De cand a fost alcatuit calendarul gregorian (1582), echinoctiul de toamna s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des insa la 22 sau 23 septembrie.
Dupa producerea acestui fenomen astronomic, orele de lumina vor incepe sa scada, pana la solstitiul de iarna, din 21 decembrie, cand partea din zi iluminata de soare va fi cea mai scurta si vom avea „noaptea cea mai lunga”.
Cele doua puncte de pe ecliptica in care se afla Soarele in momentul echinoctiului se numesc puncte echinoctiale, fiind denumite punctul vernal si, respectiv, punctul autumnal.
Astfel, exista doua fenomene: echinoctiul de primavara si echinoctiul de toamna. Denumirea populara a fenomenului astronomic este „Tar Inainte”, respectiv „Tar Inapoi” (potrivit volumului ”Zile si mituri. Calendarul taranului roman”, de Ion Ghinoiu, 2000).
Cuvantul „echinoctiu” deriva din cuvantul francez „equinoxe” care, la randul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” si „nox”/”noctis” – „noapte”
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…