Articol devastator. Die Welt anunta un posibil „dezastru” pentru Europa cu Dancila si Dragnea la carma UE

analize

Prestigioasa publicatie germana Die Welt analizeaza, intr-un amplu material, sansele ca Romania sa gestioneze onorabil presedintia Consiliului UE in prima jumatate a anului 2019. Titlul articolului spune insa totul despre ce cred jurnalistii germani: „Presedintia romana a Consiliului UE va fi un dezastru pentru Europa?”.

Iata traducerea articolului, realizata de Rador:

Romania se afla intr-o criza politica de durata, relatia sa cu UE este incordata. In ianuarie tara preia pentru prima oara presedintia Consiliului UE, tocmai cu putin inaintea brexitului si a alegerilor europene.

In dupa-amiaza ploioasa de la Bruxelles urma ca evenimentele sa se desfasoare intr-o atmosfera politicoasa si conforma ordinii de zi. Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker o intampina in cladirea Berlaymont, inima Comisiei UE, pe sefa guvernului roman Viorica Dancila, sarutandu-i mana. „Ma bucur sa ma aflu aici”, spune Dancila zambind. In acelasi timp in culise se percepe rumoare.

In ianuarie Romania preia pentru sase luni functia de presedinte al statelor UE. Pe ordinea de zi de afla brexitul, noul buget al UE, alegerile europene, solutionarea problemei migratiei – toate subiecte de importanta majora. Dar cum sa functioneze toate acestea?

Abia in urma cu sase saptamani au fost schimbati prin procedura de urgenta sase ministri romani. Guvernul social-democratilor postcomunisti si al liberalilor si-a pierdut in urma cu cateva zile majoritatea din Camera Deputatilor.

In noiembrie Comisia UE a prezentat un raport devastator pentru Bucuresti, acuzand guvernul de promulgarea unor legi penale abuzive, pentru protectia coruptiei „de la cel mai inalt nivel”, si de serios regres in privinta statului de drept.

„Romania respecta regulile UE”, ii dascaleste Dancila pe ziaristii prezenti. Repeta tot mereu aceasta fraza asemenea unui robot. In privinta statului de drept Juncker vorbeste despre „o problema bilaterala” care nu influenteaza presedintia UE. Nu vrea sa inflameze si mai mult conflictul, cu cateva saptamani inaintea preluarii presedintiei consiliului UE.

Insa fara rezultat. Dancila a lansat impotriva Bruxelles-ului atacuri foarte furioase. Pozitia critica a UE se bazeaza „exclusiv pe faptul ca Romania este o tara est-europeana”. A cerut ca „aceasta tara sa fie respectata” si a anuntat ca „nu mai accepta aceste atacuri”.

Presedintia romana a UE va constitui un dezastru pentru Europa? Presedintele Klaus Iohannis a criticat si fulgerat, afirmand ca guvernul in exercitiu „este o greseala a democratiei romane”, in care lucrurile se defasoara „cand asa, cand asa”. In ceasul al 12-lea tara sa „este total nepregatita”.

Acum presedintele tace, se pare din cauza presiunii de la Bruxelles. „In Romania domneste o situatie haotica. Guvernul se afla sub o presiune politica interna, nu are timp sa se mai ocupe cu adevarat si de Europa. Acest lucru va fi catastrofal” – a declarat cotidianului citat europarlamentarul UCS Markus Ferber, completand cu privire la sistemul justitiei din Romania: „Cum ar putea acest guvern sa duca in numele statelor UE tratative credibile privind combaterea spalarii de bani sau preluarea controlului asupra bancilor?”

Expertul UCD pentru probleme externe Elmar Brok a precizat ca va trebui „sa se verifice cu seriozitate” daca Parlamentul European nu ar trebui sa puna in aplicare in cazul Romaniei procedura prevazuta de articolul 7. In cazuri extreme astfel de proceduri ar putea duce la retragerea dreptului de vot.

In culise Comisia Europeana lucreaza cu toata puterea la pregatirea tehnica a presedintiei Consiliului UE. Incearca, atat cat se poate, sa preia fraiele. Dar va fi oare de ajuns? Vor fi de acord Dancila si liderul ei de partid Liviu Dragena? O propunere din partea Finlandei privind un schimb cu Romania a fost respinsa cu indignare de MAE de la Bucuresti.

Din punctul de vedere al politicii interne Romania traverseaza de doi ani o criza de durata. Dupa alegerile parlamentare din 2016 tara este guvernata de o coalitie formata din partidul postcomunist PSD si alianta liberal-democrata ALDE. Actualul premier, Viorica Dancila, se afla in functie din ianuarie.

Este insa perceputa atat in Romania cat si in capitalele europene drept o marioneta a lui Dragnea, presedintele partidului de guvernamant PSD. Dragnea, in varsta de 56 de ani este omul cel mai puternic din tara. A fost condamnat pentru tentativa de frauda electorala. In iunie anul acesta a fost condamnat cu suspendare la trei ani si jumatate, dar a inaintat recurs.

De mai bine de doi ani coalitia social-liberala lucreaza la implementarea unei reforme controversate ale justitiei. Numeroase legi adoptate in 2018 slabesc independenta justitiei si au drept scop scoaterea de sub urmarire penala a politicienilor corupti. In acelasi timp guvernul ia masuri impotriva adversarilor sai: media si organe ale justitiei sunt supuse unor presiuni, iar procurorii care actioneaza impotriva coruptiei sunt demisi. Cazul cel mai cunoscut a fost cel al fostului sef al DNA Laura Codruta Kovesi, care a pus sub acuzare numerosi inalti functionari si politicieni si care a fost revocata din functie in cursul verii.

„Romania ar fi avut prilejul sa se prezinte prin intermediul presedintiei Consiliului UE drept un partener puternic si constructiv. In schimb Europa vede acum o tara puternic divizata care se afla de asemenea intr-un conflict de valori cu UE” – afirma Martin Sieg, reprezentant al Fundatiei Konrad Adenauer din Bucuresti. Aceasta in pofida faptului ca sub presedintele Iohannis tara s-a prezentat multa vreme ca un partener de incredere al UE. Presedintia Consiliului UE va putea in cel mai bun caz sa modereze Romania, dar fara a contribui cu impulsuri proprii.

Sieg este ingrijorat si din cauza retoricii care devine tot mai ostila fata de UE. Astfel, in ultima saptamana Dragnea a cerut guvernului ca pana la mijlocul lunii ianuarie sa adopte prin ordonanta de urgenta o controversata lege a amnistiei. Acest lucru ar fi favorabil inainte de toate unor politicieni si functionari corupti – in primul rand lui Dragnea insusi.

Datorita unor masuri ca acestea, inca de la inceputul guvernarii s-au inregistrat in repetate randuri proteste de masa. In august au iesit in strada la Bucuresti peste 100.000 de demonstranti care au cerut demisia „hotilor”, cum au calificat guvernul.

Romania apartine si in continuare tarilor celor mai sarace din UE, chiar daca in ultimii ani economia tarii a evoluat favorabil. Salariul mediu net este de 535 euro, iar dintre cei 20 milioane de locuitori peste trei milioane muncesc in strainatate.

Unul din principalii organizatori ai protestelor este grupul „Coruptia ucide”, fondat de Florin Badita, in varsta de 30 de ani. „Nu avem o infrastructura rationala, autostrazi sau un sistem de sanatate functional. Nu exista transparenta, nu stim ce se intampla cu impozitele noastre. Insa in ultimii doi ani si jumatate guvernul a fost ocupat doar de reformarea justitiei”, a declarat Badita cotidianului citat.

Protestele din august au fost imprastiate de politie cu gaze lacrimogene si tunuri de apa. In decembrie, cu prilejul Zilei nationale a Romaniei, au venit din nou cateva mii de oameni la Bucuresti pentru a protesta. Referitor la presedintia Consiliului UE, Badita a afirmat aproape cinic: „Va fi un dezastru. Dar cel putin atunci vor vedea cu totii cat de incompetent este acest guvern.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: