Armele americane pentru Ucraina, distribuite cu trenuri care circula noaptea. Transporturile vin din Germania si trec prin Polonia

externe

atacms

Transporturile de munitie americana sunt pe cale sa ajunga in Ucraina din Polonia, dar si din Germania si alte tari din UE. Timp de luni de zile, Departamentul american al Apararii s-a pregatit pentru ziua in care Camera Reprezentantilor va aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, ceea ce in cele din urma s-a intamplat, in valoare de 60 de miliarde de dolari, noteaza publicati Deutsche Welle (DW).

Pentagonul pregateste mult timp livrarile de munitie catre Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge in posesia trupelor ucrainene. In urma aprobarii de la Washington, lucrurile au inceput sa se miste foarte repede.

Ucraina asteapta acest ajutor de luni de zile, timp in care fortele ruse ataca in valuri, iar ucraineni cu greu gasesc resurse pentru a riposta.

„Imi imaginez, de asemenea, ca Departamentul Apararii a lucrat din greu in ultimele saptamani pentru a fi pregatit”, a declarat pentru DW Ben Hodges, fost comandant-sef al fortelor terestre americane pentru Europa.

Expertul german in securitate Nico Lange a declarat pentru DW ca „Pentagonul a impachetat deja lucrurile si le-a depozitat in locurile potrivite, gata de plecare, astfel incat lucrurile pot trece acum foarte repede granita”.

Cu toate acestea, exista un sistem de transport sofisticat pentru a proteja proviziile de atacurile aeriene ale Rusiei pe parcursul calatoriei lor de la granita Ucrainei catre trupele din interiorul tarii.

Rusii nu au reusit sa atinga nici macar un convoi

De la invazia Rusiei din februarie 2022, Ucraina si-a construit o „logistica descentralizata” pentru livrarile de armament, a declarat Lange. „Proviziile nu sunt incarcate toate intr-un singur tren, care ar deveni apoi o tinta principala pentru atac”, a spus el, „ci sunt mai degraba distribuite in diferite trenuri, care circula adesea noaptea”.

Ucraina are la dispozitie si o flota de transportoare grele pentru livrarile pe sosea, iar la nivel national exista o stare de asediu pe timp de noapte, ceea ce face mai dificila pentru recunoasterea tintelor Moscovei de a localiza rutele de aprovizionare.

„Fortele aeriene rusesti, cu avantajul lor urias in ceea ce priveste numarul si calitatea avioanelor, nu au reusit sa atinga nici macar un singur tren sau convoi care aduce munitii sau echipamente din Rzeszow, Polonia, in si prin Ucraina”, a mai declarat Ben Hodges.

Aeronavele americane vin din Germania si aterizeaza in aeroportul din Rzeszow, in sud-estul Poloniei

Aeroportul regional din orasul Rzeszow, situat in sud-estul Poloniei, este cel mai important centru de tranzit pentru ajutorul international. Hodges a declarat ca a presupus ca aeronavele americane care vin din Germania vor ateriza acolo. Logistica militara americana poate transporta rapid arme si munitii pe calea ferata sau cu avioanele C-17 care le duc la Rzeszow.

„Datorita pozitiei sale geografice si, de asemenea, datorita infrastructurii sale avansate si, in cele din urma, datorita celor aproape 80 de ani de prezenta si cooperare cu SUA”, a spus Hodges, Germania este cel mai important centru de livrare din partea Statelor Unite catre Ucraina.

Obuze ATACMS cu raza de actiune de 300 km.

Printre armele americane din noul pachet acordat Ucrainei se regasesc, in premiera, si obuzele de artilerie ATACMS, care au o raza de actiune de 300 de kilometri.

Anterior, presedintele american Joe Biden daduse unda verde doar armelor cu o raza de actiune de 150 de kilometri, care este similara cu Scalps si Storm Shadows furnizate de Franta si Marea Britanie.

Hodges a declarat ca, in opinia sa, Ucraina ar putea folosi noua dotare pentru a tinti structurile de comanda rusesti si depozitele de munitii si arme chiar mai mult decat inainte.

„In loc sa astepti ca rachetele si avioanele sa fie lansate si apoi sa incerci sa le interceptezi sau sa le dobori, daca poti distruge locul de unde vin aceste lucruri, acesta este un mijloc mult mai eficient”, a mai spus generalul american.

(foto: Army Tactical Missile Systems (ATACMS) )

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: