“Armata Chinei are vulnerabilitati serioase”. Studiul american care DESFIINTEAZA mitul superputerii militare a Beijingului
Un studiu realizat de RAND Corporation pentru congresul american arata ca Armata de Eliberare a Poporului, denumirea oficiala a fortelor militare ale Chinei, are numeroase slabiciuni si vulnerabilitati.
“In primul rand sunt vulnerabilitati de ordin institutional. Armata de Eliberare a Poporului se confrunta cu deficiente cauzate de structurile de comanda invechite, de calitatea slaba a personalului, de lipsa de profesionalism si de coruptie. Al doilea set de vulnerabilitati se axeaza pe capabilitatile de lupta si are legatura cu deficientele logistice, mijloace insuficiente privind transportul aerian, numarul limitat de avioane pentru misiuni speciale si lipsuri legate de apararea aeriana si razboiul antisubmarin”, se arata in documentul RAND Corporation.
Aceste lipsuri ar putea impiedica armata chineza sa execute misiunile strategice pe care liderii de la Beijing le-au trasat, cum ar fi “situatii neprevazute legate de Taiwan, misiuni maritime de revendicare, protectia liniile maritime de legatura sau anumite operatiuni militare, altele decat scenariile de razboi”. Cu alte cuvinte, Armata de Eliberare a Poporului nu ar putea fata misiunilor de revendicare si patrulare in zona insulelor Senkaku, disputate cu Japonia, sau a altor insule sau teritorii marine.
Printre punctele slabe cele mai serioase ale chinezilor se afla tocmai acelea care in cazul americanilor sunt cele mai tari: structura de comanda si calitatea, educatia si antrenamentul oamenilor, mai spune raportul RAND Corporation.
Alte slabiciuni ale armatei chineze ar fi “abilitatea slaba de a proteja interesele Beijingului in spatiu si in spectrul electromagnetic”, o referire ironica la atentia enorma pe care China o are fata de spionajul american prin intermediul satelitilor.
Si mai sunt si alte vesti bune pentru cei preocupati de avantul militar si diplomatic al Chinei. Este vorba de un domeniu cheie: achizitiile.
“Principalele probleme cu care se confrunta industria de aparare sunt legate de coruptia larg raspandita, lipsa competitiei, monopoluri de nezdruncinat, intarzieri si depasiri de costuri, birocratie excesiva, sistem invechit privind achizitiile si accesul restrictionat la surse externe de tehnologie si expertiza”, se mai afirma in raport.
Raportul mai noteaza ca “desigur, China a facut progrese remarcabile de la razboiul din Golf, desfasurand nave de suprafata moderne, submarine avansate, avioane de lupta modernizate, sisteme conventionale de rachete de croaziera si balistice, inclusiv unul care vizeaza portavioanele americane”.
Raportul nu se bazeaza pe documente clasificate, tin sa precizeze cei de la RAND Corporation. Autorii au ajuns la aceste concluzii in urma studierii unui volum imens de documente oficiale ale Chinei, precum acte oficiale ale guvernului SUA.
RAND Corporation este o un think-tank nonprofit fondat de Douglas Aircraft Company pentru a oferi analize si cercetari fortelor armate ale Statelor Unite.
Sursa: Raport RAND Corporation
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook