Categories: news

Aproape 20% din romani sunt in pragul saraciei. Statisticile raman ingrijoratoare

Anul trecut, numarul total al romanilor care traiau in saracie severa s-a ridicat la 4,59 de milioane, arata datele INS. Astfel, unul din cinci romani au fost afectati de saracie, datele statistice publicate in aceasta perioada fiind pentru 2022. Cifra este insa in o usoara scadere fata de 2021, potrivit  Institutului National de Statistica, iar la nivel est-european ramanem la coada clasamentului, alaturi de Letonia si Bulgaria, conform datelor publicate ieri de INS.

Lipsa banilor este una dintre cele mai mari probleme ale romanilor. In 2022, peste 20% din populatia tarii era in pragul saraciei. Cu toate acestea, statistica arata ceva mai bine decat anul 2021: numarul persoanelor sarace a scazut cu 278.000.

Romanii, fruntasi, in Europei de Est, in privinta saraciei relative

Romania se situeaza, in continuare, la coada clasamentului est-european privind rata saraciei relative. E urmata indeaproape de Letonia, Estonia si Bulgaria. La polul opus se afla Cehia, cu o rata a saraciei de 10 procente.

Rata riscului de saracie sau de excluziune sociala (AROPE) a fost de 34,4%, in anul 2022, corespunzator unui numar de 6,5 milioane persoane. Rata riscului de saracie sau excluziune sociala a inregistrat o usoara descrestere in 2022, de  0,1%, mai exact cu 61.000 de persoane. Ajutoarele sociale, alocatiile si pensiile au contribuit insa la scaderea ratei. Fara acestea, aproape jumatate din populatia Romaniei s-ar fi situat sub pragul saraciei. Situatia ar fi fost mult mai grava in cazul persoanelor varstnice. Aproape 85% ar fi fost la limita saraciei. Daca vorbim despre deprivarea materiala si sociala, numarul romanilor care nu isi permiteau nici macar un trai decent a crescut si in 2022 a ajuns la 24,3% procente. Cea mai mare incidenta o intalnim in cazul familiilor formate din doi parinti si mai mult de trei copii. Cei mai vulnerabili sunt copiii si femeile cu un nivel scazut de educatie.

Saracia si excluziunea sociala, la nivel national

Riscul de saracie sau excluziune sociala este inegal distribuit si in profil regional. Cea mai mare rata a riscului de saracie sau excluziune sociala s-a inregistrat in regiunea Sud-Est (46,9%), urmata indeaproape de regiunea Sud-Vest Oltenia (44,7%), iar cea mai mica rata s-a observat in regiunea Bucuresti-Ilfov (19,2%).

In total, in 2022, 330.000 persoane s-au confruntat simultan cu toate cele trei situatii: erau expuse riscului de saracie, se aflau in stare de deprivare materiala si sociala severa si traiau in gospodarii cu intensitate foarte redusa a muncii.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago