Aproape 1 milion de persoane din Europa sunt fara adapost in fiecare noapte
Un nou studiu estimeaza ca aproape 1 milion de persoane nu au adapost in fiecare noapte in Europa.
Feantsa, Federatia organizatiilor nationale care lucreaza cu persoanele fara adapost, a declarat ca aceasta cifra, care reflecta doar āformele cele mai vizibileā ale lipsei de adapost, āevidentiaza esecul tarilor europene de a face din locuinta un drept fundamentalā, potrivit The Guardian.
Federatia a estimat ca cel putin 895.000 de persoane nu au adapost in fiecare noapte ā āo populatie comparabila cu cea a unui oras precum Marsilia sau Torinoā.
Datele colectate din tarile UE si din Regatul Unit variaza de la recensaminte la cifrele autoritatilor locale si reprezinta o āestimare minimaā, deoarece nu au fost disponibile cifre pentru toate cele sase categorii pe care autorii raportului le-au folosit pentru a defini persoanele fara adapost.
Aceste categorii includ persoanele care dorm in strada, persoanele care se afla in locuinte de urgenta si āpersoanele fara adapost care locuiesc temporar in locuinte conventionale cu familia si prieteniiā.
Aceasta ultima categorie va avea ecou pentru multi din tari precum Irlanda, unde locuintele au atins niveluri de criza, lasand familiile de muncitori evacuate si nevoite sa locuiasca cu familia sau prietenii.
Freek Spinnewijn, directorul Feantsa, a declarat: āMajoritatea guvernelor din Europa continua sa dezamageasca persoanele fara adapost, sa frustreze publicul larg si sa iroseasca resurse pentru a gestiona ineficient aceasta problema.ā
Toate statele membre ale UE s-au angajat anul trecut sa depuna eforturi pentru a obtine rezultate in lupta impotriva persoanelor fara adapost pana in 2030. Cu toate acestea, studiul a afirmat ca problema se inrautateste, doar Finlanda si Danemarca inregistrand progrese demonstrabile.
In Danemarca, numarul persoanelor fara adapost a scazut cu 10% intre 2019 si 2022, ceea ce, potrivit autorilor studiului, arata ca este āuna dintre tarile care fac progrese evidenteā si ar putea fi un model pentru celelalte.
Centrul danez pentru stiinte sociale realizeaza o data la doi ani un sondaj national privind persoanele fara adapost, colectand date despre fiecare persoana cu care autoritatile locale intra in contact.
āO schimbare de paradigma, de la gestionarea persoanelor fara adapost in sistemul de adaposturi la rezolvarea problemei persoanelor fara adapost prin furnizarea de locuinte, reprezinta un progres important ā chiar daca acest lucru nu duce la zero persoane fara adapost pe termen scurtā, au declarat autorii studiului, intitulat 8th Overview of Housing Exclusion in Europe.
Acestia au afirmat ca reducerea inregistrata in Danemarca este āfoarte probabilā sa fie rezultatul politicii nationale de combatere a lipsei de adapost ca parte a strategiei ālocuinta mai intaiā, care imbunatateste capacitatea centrelor de cazare si deruleaza politici de prevenire care ii vizeaza pe cei cu varsta sub 24 de ani in marile orase.
In Germania, datele oficiale ale recensamantului indica un numar de 262.645 de persoane fara adapost, Spania a inregistrat putin peste 28.500 de persoane in acelasi an, in timp ce in Irlanda, unde lipsa de locuinte pe toata linia sociala ameninta perspectivele de realegere ale guvernului, numarul oficial de persoane aflate in locuinte de urgenta a fost estimat la 11.632 la sfarsitul anului 2022.
Numarul celor care cauta servicii de cazare in Irlanda a crescut cu 40% in doi ani, se arata in studiu.
āIrlandei i-am spune: āRemediati-va piata disfunctionala a locuintelorā, iar Germaniei: āAsigurati-va ca strategia nationala pentru persoanele fara adapost, care va fi lansata in curand, include obiectivul de a pune capat lipsei de adapost si este insotita de resurse bugetare suficienteāā, se arata in studiu.
Feantsa a analizat, de asemenea, calitatea precara a locuintelor si a constatat ca un numar semnificativ de persoane din Marea Britanie, Franta, Bulgaria si Ungaria traiesc in locuinte considerate necorespunzatoare si improprii pentru locuit. In intreaga UE, Feantsa a solicitat o mai mare constientizare a numarului de persoane care locuiesc in proprietati ādegradateā, cu umezeala si mucegai, supraaglomerare, instalatii sanitare necorespunzatoare si riscuri de incendiu, care reprezinta ārealitatea de zi cu zi pentru milioane de oameniā.
Locuintele necorespunzatoare nu erau insa doar apanajul Europei de Est. Autorii au constatat ca, in 2020, aproape o cincime din populatia Frantei locuia in locuinte considerate improprii pentru locuit, in timp ce aproape un sfert dintre cei care locuiau in locuinte inchiriate in Regatul Unit erau clasificati in aceeasi categorie.
Locuintele necorespunzatoare nu au fost intotdeauna din vina autoritatilor municipale sau a proprietarilor fara scrupule. āConditiile de locuit necorespunzatoare afecteaza, de asemenea, nenumarati proprietari-ocupanti care nu dispun de resursele necesare pentru a-si intretine sau renova locuinteleā, se arata in raport.
Potrivit biroului oficial de date al UE, Eurostat, aproape 20 de milioane de persoane din intregul bloc comunitar sufereau de o anumita forma de ādeprivare a locuinteiā in 2020.
āAceasta se refera la procentul de persoane care traiesc in locuinte supraaglomerate care prezinta cel putin unul dintre urmatoarele criterii: gospodarii cu acoperis care prezinta scurgeri de apa, fara baie/dus si fara toaleta interioara sau locuinte considerate prea intunecateā, se arata in raport.