Aproape 1.000 de animale pe cale de disparitie traficate in Thailanda au fost repatriate in Madagascar
Thailanda trimite aproape 1.000 de broaste testoase si lemuri pe cale de disparitie acasa, in Madagascar, intr-o victorie impotriva traficului de animale, primul lot pornind sambata. Este cel mai mare numar de animale repatriate trimis pana acum, potrivit autoritatilor thailandeze, citate de CNN.
Politia thailandeza a recuperat 1.117 animale, dintre care opt murisera, in luna mai, in timpul unei operatiuni anti-trafic in provincia Chumphon din sudul Thailandei.
Printre acestea s-au numarat broaste testoase si lemuri aflate pe lista animalelor „pe cale de disparitie” in conformitate cu Conventia privind comertul international cu specii de fauna si flora salbatice pe cale de disparitie (CITES).
Aceste specii sunt foarte cautate in Asia ca animale de companie exotice, desi reproducerea habitatului lor natural este extrem de dificila, punandu-le adesea viata in pericol.
Unele dintre animalele confiscate in mai au murit de atunci din cauza sanatatii precare cauzate de lipsa hranei si a apei atunci cand au fost introduse ilegal in Thailanda. De asemenea, unele nu au reusit sa se adapteze noului mediu.
Autoritatile thailandeze au organizat miercuri o ceremonie oficiala in capitala Bangkok pentru a preda animalele oficialilor din Madagascar.
Un total de 961 de animale vii vor fi trimise inapoi pe trei zboruri operate de Qatar Airways incepand de sambata.
Chalermchai Sri-on, ministrul resurselor naturale si mediului din Thailanda, a declarat ca repatrierea arata angajamentul acestei tari de a combate traficul ilegal de animale salbatice, precum si de a acorda prioritate bunastarii speciilor confiscate.
Attapol Charoenchansa, directorul Departamentului Parcuri Nationale, Faunei Salbatice si Conservarea Plantelor, a declarat pentru CNN ca se astepta ca operatiunile sa aiba un efect descurajant. „Prin desfasurarea unor astfel de operatiuni si transmiterea lor la nivel international, arata ca au loc arestari, facand oamenii din intreaga lume sa inteleaga ca posesia acestor animale nu este corecta. Unii cred ca, daca au bani, ii pot cumpara si colecta, dar nu este cazul”, a spus el.
Asociatia britanica pentru conservare a speciilor Traffic a declarat ca repatrierea a fost „o adevarata dovada a colaborarii internationale in abordarea crizei traficului de animale salbatice”.
Comertul ilegal cu lemn si animale salbatice a fost identificat drept a doua cea mai mare amenintare pentru bogata biodiversitate a Madagascarului, a spus grupul intr-un raport din 2023.
Thailanda este cel mai mare importator de animale salbatice din Madagascar in Asia de Sud-Est, o regiune care joaca „un rol vital” in comertul si reexportul unora dintre cele mai amenintate specii din Madagascar, se arata in raport. Intre 1975 si 2019, Thailanda a exportat direct si indirect aproape 35.000 de animale sau produsele acestora din Madagascar.