Apele Romane vor sa apere de inundatii casele din judetul Galati cu 2000 de saci. “Vor fi realizate protectii locale, punctuale”
Apele Romane Prut-Barlad vor pune la dispozitie cate 2.000 de saci care vor fi montati in fiecare localitate situata in zonele afectate de inundatii din judetul Galati pentru a proteja populatia si gospodariile, a anuntat duminica seara Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR), intr-o postare pe Facebook.
Astfel, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IJSU) si al autoritatilor locale, vor fi realizate protectii locale, punctuale, pentru casele afectate la ultimele inundatii din judetul Galati.
In intervalul 30 septembrie 2024, ora 00:00 – 1 octombrie 2024, ora 10:00, vor fi scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de aparare, pe raurile din bazinele hidrografice:
Barlad – pe afluentii mici aferenti sectorului din aval de statia hidrometrica Barlad (judetele: Vaslui si Galati), Prut – pe afluentii aferenti sectorului din aval de confluenta cu raul Elan (judetele: Vaslui si Galati), Siret – pe afluentii de stanga aferenti sectorului din aval de statia hidrometrica Lungoci (judetul Galati).
In ceea ce priveste avertizarile Cod galben si portocaliu, pe majoritatea afluentilor pe care sunt emise exista acumulari ale Apelor Romane si Hidroelectrica, iar acestea pot prelua volumele de viitura.
„Personalul de exploatare al acestor acumulari este mobilizat pentru a asigura functionarea optima a lucrarilor (Gura Raului – Apele Romane Olt, Paltinu, Maneciu – Apele Romane Buzau-Ialomita, Rausor- Apele Romane Arges-Vedea, Bradisor, Tarnita-din administrarea SC Hidroelectrica etc)”, sustin reprezentantii ANAR.
Conform sursei citate, echipele de la Apele Romane monitorizeaza in permanenta, inclusiv in teren, fenomenele hidrometeorologice, avand in vedere depasirile de cote de inundatie prognozate.
„Mentinem permanent schimbul de informatii dintre echipele noastre aflate pe teren si transmitem 24 de ore din 24 catre IJSU si Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta, astfel incat sa putem interveni imediat in zonele unde situatia o va impune”, precizeaza ANAR.