Deputatul USR Cristian Ghinea avertizeaza ca OUG 51/2016 ar putea fi abrogata in Parlament. Ordonanta, emissa de Guvernul Ciolos, prevede inasprirea sanctiunilor pentru taierile ilegale de paduri.
„Azi dimineata a avut loc o sedinta a comisiei de Agricultura si Silvicultura a Camerei Deputatilor (in care sunt membru) in care s-a discutat OUG 51/2016.
Aceasta este ordonanta de urgenta data de guvernul Ciolos care a avut ca efect scaderea cu 80% a taierilor ilegale de paduri.
Comisia a avut ca invitati reprezentanti ai Federatiei Proprietarilor de Paduri, al Sindicatului Silvicultorilor, si a fost complet debalansata in favoarea ideei de a abroga cu totul ordonanta. Miza abrogarii este revenirea la situatia de dinainte.
Am intervenit de mai multe ori si am spus ca este inacceptabil ca ONG-urile care au sustinut aceasta ordonanta sa nu fie invitate si nici unii dintre cei implicati in elaborarea ei sa nu fie ascultati.
Din modul in care a decurs discutia exista un pericol real ca aceasta ordonanta sa fie anulata cu totul. Am facut apel la majoritate sa ascultam si cealalta parte si sa gasim solutii echilibrate. Am obtinut in finalul discutiei ca toate partile sa poata depune pozitii scrise si saptamana viitoare sa avem la dezbatere un reprezentant al organizatiilor care au sustinut ordonanta.
Va invit sa urmariti inregistrarea sedintei, sunt multe momente ciudate, cel mai bizar este cel in care doamna deputat Pana (PSD), cea care nu este membra a comisiei dar a fost invitata, declara nici mai mult nici mai putin ca nu mai trebuie sa ascultam pe nimeni, doar cei de la masa conteaza.
Miza acum este sa lucram pe textul ordonantei in Parlament si nu sa o anulam pe baza promisiunii ca vor veni cu un alt proiect de lege.
Este nevoie ca cei carora le pasa de paduri sa se mobilizeze„, a scris Cristian Ghinea pe Facebook.
Forestierii au solicitat inca de anul trecut Parlamentului suspendarea Ordonantei 51 privind contraventiile silvice si considera ca acest act normativ este unul care loveste numai in personalul silvic, nicidecum in persoanele care produc, cu adevarat, pagube in padurile Romaniei.
Nostra Silva atragea atentia asupra faptului ca actuala criza a lemnului de foc destinat populatiei este cauzata si de intrarea recenta in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 51/2016 privind contraventiile silvice, prin care controalele au devenit abuzive.
Conform Inventarului Forestier National (IFN), Romania detine circa 6,9 milioane de hectare de paduri, din care 51% in proprietate privata. Pe langa suprafata de padure, exista circa 14 milioane de hectare de teren agricol, raportul dintre categoriile de terenuri fiind de 1:2,1. De asemenea, au fost inregistrati circa 830.000 de proprietari de padure si aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5.
Valoarea in PIB a sectorului forestier (silvicultura si prelucrarea lemnului) este de 2%, iar cea a agriculturii si industriei alimentare de 12%. Inventarul IFN a fost realizat in perioada 2008 — 2012, un nou ciclu de analiza fiind demarat in 2013.
Documentul IFN releva faptul ca volumul anual mediu recoltat in perioada anterioara anului 1989 este de 25 milioane metri cubi, dupa 1989 volumul mediu scazand la o medie de 15 milioane metri cubi. Raportat la datele actuale ale Inventarului Forestier National, masa lemnoasa recoltata reprezinta sub 50% din cresterea anuala a padurii, comparativ cu media UE-27, de 60%. Doar Bulgaria (41%), Cipru (16%), Danemarca (35%), Italia (26%), Luxemburg (38%) si Slovenia (44%) inregistreaza recoltari in proportie mai mica din crestere.
Cea mai importanta ramura economica in Romania, pornind de la resursa de lemn disponibila, este industria mobilei, cu o productie totala de peste 2,2 miliarde euro si exporturi de 1,88 miliarde euro, in 2014, adica de aproape 2,5 ori mai mare decat in 2004, se noteaza in raportul IFN.
Romania este un mare importator de materie prima (bustean) pentru industria lemnului, cu importuri de peste doua milioane de metri cubi lemn rotund si exporturi de 200.000 de metri cubi. Aportul valutar net, prin balanta import/export, al produselor din lemn este de 3 miliarde euro, anual.
In primavara anului trecut, in cadrul protestelor societatii civile pentru protejarea padurilor, a fost elaborat un set de revendicari, dintre care o parte se reflecta deja in initiative legislative, iar dintre acestea, revenirea Jandarmeriei ca institutie cu rol de control in domeniul silvic si infiintarea Garzii Forestiere au reprezentat semnale pozitive.
Potrivit organizatiilor de mediu, cu toate acestea, situatia padurilor din Romania este in continuare in impas, datele oficiale aratand ca, anual, dispar 8,8 milioane de metri cubi de lemn din padurile Romaniei.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…