Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, ca „e greu de imaginat ca o tara cu atatea semne de intrebare privind statul de drept va prelua presedintia UE”.
„Romania face pasi inapoi in lupta anticoruptie si in ce priveste sistemul judiciar. Justitia este sub presiune. Am vazut oameni batuti de politie, ceea ce este inacceptabil. Guvernul trebuie sa schimbe aceasta directie, valorile UE nu sunt negociabile. Nu exista nici o discutie pe respectarea principiilor fundamentale”, a declarat Weber.
Intrebat despre o posibila declansare a articolului 7 din Tratatul UE in cazul Romaniei, Manfred Weber a spus ca ”nimeni nu cere in acest moment declansarea articolului 7. Dar statul de drept este un lucru fundamental, sunt multe de facut in Romania. E greu de imaginat ca o tara cu atatea semne de intrebare privind statul de drept va prelua presedintia UE. Premierul Dancila a fost la Parlamentul European si a promis solutii, dar nimic nu s-a intamplat”, a mai spus Weber.
Parlamentul Europeana voteaza astazi o rezolutie referitoare la statul de drept in Romania, dupa dezbaterile pe aceasta tema pe care le-a organizat in februarie 2017, februarie si octombrie acest an. Votul va avea loc astazi, de la ora 12.00, ora Strasbourgului.
Potrivit draftului rezolutiei, Parlamentul European indeamna Parlamentul si Guvernul Romaniei sa puna in aplicare pe deplin toate recomandarile Comisiei Europene, ale GRECO si ale Comisiei de la Venetia si sa se abtina de la orice reforma care ar pune in pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenta sistemului judiciar. De asemenea, eurodeputatii invita Comisia Europeana ” sa monitorizeze actiunile intreprinse de autoritatile romane pe baza recomandarilor”.
Totodata, Legislativul european condamna ”interventia violenta si disproportionata” a fortelor de ordine in timpul protestelor de la Bucuresti din august 2018. Tot astazi, urmeaza sa fie prezentat raportul MCV care, potrivit unor surse, va fi mai dur pentru Romania decat pentru Bulgaria. Executivul comunitar va arata ca Romania a indeplinit doar doua din cele 12 recomandari (referitoare la Sistemul Prevent al Agentiei Nationale de Integritate si Agentia Nationala a Bunurilor Indisponibilizate) si va adauga alte recomandari extrem de dure.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…