Angajatorii si angajatii japonezi nici nu vor sa auda de saptamana de lucru de patru zile, pe care cei occidentali abia o asteapta
Japonia, o natiune atat de muncitoare incat limba sa are chiar un termen pentru cei care muncesc literalmente pana la moarte, incearca sa abordeze o lipsa ingrijoratoare de forta de munca prin convingerea mai multor oameni si companii sa adopte saptamana de lucru de patru zile.
Guvernul japonez si-a exprimat pentru prima data sprijinul pentru o saptamana de lucru mai scurta in 2021, dupa ce parlamentarii au aprobat ideea. Cu toate acestea, conceptul a prins greu; conform Ministerului Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, doar aproximativ 8% dintre companiile din Japonia permit angajatilor sa isi ia trei sau mai multe zile libere pe saptamana, in timp ce 7% le ofera lucratorilor o singura zi libera, conform prevederilor legale, transmite Associated Press.
In speranta de a produce mai multi angajati, in special in randul intreprinderilor mici si mijlocii, guvernul a lansat o campanie de āreforma a stilului de lucruā care promoveaza reducerea programului de lucru si alte aranjamente flexibile, impreuna cu limitarea orelor suplimentare si concediul anual platit. Ministerul Muncii a inceput recent sa ofere consultanta gratuita, subventii si o biblioteca in crestere de povesti de succes ca motivatie suplimentara.
āPrin realizarea unei societati in care lucratorii pot alege dintr-o varietate de stiluri de lucru in functie de circumstantele lor, ne propunem sa cream un ciclu virtuos de crestere si distributie si sa permitem fiecarui lucrator sa aiba o perspectiva mai buna asupra viitoruluiā, se arata pe un site web al ministerului despre campania Ā«hatarakikata kaikakuĀ», care se traduce prin Ā«inovarea modului de lucruĀ».
Departamentul care supravegheaza noile servicii de sprijin pentru intreprinderi spune ca doar trei companii s-au prezentat pana acum pentru a solicita consiliere cu privire la efectuarea modificarilor, majoritatea japonezilor, nu doar angajatori, ci si angajati, refuzand sa accepte o saptamana de lucru de doar patru zile.
Astfel, din cei 63 000 de angajati ai Panasonic Holdings Corp. care sunt eligibili pentru un program de patru zile la producatorul de electronice si la companiile din grupul sau din Japonia, doar 150 de angajati au optat pentru acesta, potrivit lui Yohei Mori, care supravegheaza initiativa la una dintre companiile Panasonic.
Sustinerea oficiala de catre guvern a unui echilibru mai bun intre viata profesionala si cea privata reprezinta o schimbare semnificativa in Japonia, o tara a carei cultura reputata a stoicismului dependent de munca a fost adesea creditata pentru redresarea nationala si cresterea economica remarcabila de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Presiunile conformiste de a se sacrifica pentru propria companie sunt intense. Cetatenii isi iau de obicei concediu in aceeasi perioada a anului ca si colegii lor ā in timpul sarbatorilor Bon din timpul verii si in jurul Anului Nou ā astfel incat colegii sa nu ii poata acuza ca sunt neglijenti sau nepasatori.
O carte alba recenta a guvernului privind ākaroshiā, termenul japonez care in engleza inseamna āmoarte din cauza suprasolicitariiā, a declarat ca Japonia inregistreaza cel putin 54 de astfel de decese pe an, inclusiv din cauza atacurilor de cord.
Sustinatorii modelului celor trei zile libere spun ca acesta incurajeaza persoanele care cresc copii, pe cele care au grija de rude mai in varsta, pensionarii care traiesc din pensii si alte persoane care cauta flexibilitate sau venituri suplimentare sa ramana mai mult timp in campul muncii.