Analiza TRASNET in presa britanica: BREXIT-ul nu va avea loc. Iata motivele
Sean O’Grady, unul dintre editorialistii publicatiei britanice The Independent, afirma ca este putin probabil ca Marea Britanie sa paraseasca UE. El anunta ca, pana la urma, Brexitul nu va mai avea loc.
Iata argumentele editorialistului britanic:
Regretele sunt mari, iar cifrele sunt mici
Tabara „Leave” a castigat cu un numar mic de voturi peste cea „Remain”, prin urmare mandatul acesteia este slab. Majoritatea tarilor au o regula constitutionala potrivit careia marile schimbari au nevoie de 2/3 din voturi, fie in Parlament, fie la referendum. (…) O buna parte dintre cei care au votat sa iesim sufera acum de regrete profunde, si multi altii constientizam gravitatea situatiei. Ei nu doresc sa mai astepte inca multi ani, poate decenii, pana cand Brexit va demonstra ca a fost cea mai buna optiune pentru familiile lor.
Decizia nu se va lua de catre alegatori
Traim intr-o democratie in care Parlamentul este suveran. Asta inseamna ca numai Parlamentul poate transpune in realitate vointa oamenilor. Ideea ca Parlamentul ar putea sa igonere rezultatul referendumului este deplasata, dar este adevarat ca va fi treaba Parlamentului sa decida ce se va intampla in continuare. Deci ce ar trebui sa facem mai departe?
UE are prea mult de pierdut
Oricine va urma dupa David Cameron va fi supus unei mari presiuni de a nu activa „Articolul 50”, care abia atunci ne va pune pe drumul de iesire. El sau ea va fi tentat/a sa se intoarca a Bruxelles si sa ceara un nou si mai bun acord cu UE.
Daca ei au bun simt, iar Angela Merkel are, liderii europeni vor intelege pericolul unei contagiuni Brexit si vor oferi britanicilor, dar si celorlalte miscari eurosceptice din Europa, ceva prin care sa sa ii satisfaca pe cei ingrijorati, cel mai probabil decizii privind blocarea migratiei. Aceste noi decizii ar putea fi baza unui al doilea referendum, de ales intre Brexir si „Noul acord”. Desigur, liderii UE puteau sa-o ofere lui Cameron de la inceput aceste lucruri, dar asta e, aici am ajuns.
Putin probabil ca vreunul dintre liderii conservatori chiar vrea sa iesim, chir si Boris Johnson
Therresa May este adepta a ramanerii in UE. Boris Johnson isi dorea un vot pentru a iesi din UE doar pentru a putea forta mana liderilor europeni. „Exista doar o singura cale de a obtine schimbarea pe care o dorim, iar aceasta este votul de a pleca din UE, deoarece intreaga istorie a Uniunii ne arata ca ei asculta cu adevarat populatia doar cand spune ‘Nu’. Este timpul de a identifica o noua relatie”, scria Johnson intr-un artico publicat pe 16 martie.
Multi dintre conservatori sunt convinsi ca Johnson nu crede o vorba din ce a spus in campanie, el folosindu-se de Brexit ca de un vehicul pentru ambitiile sale. Este foarte posibil, daca interesele i-o cer, sa se suceasca peste sase luni si sa ceara un vot pentru a ramane in UE. Johnson are nesimtirea, ambitia si abilitatea de a face asa ceva, fiind in stare sa conduca campania pentru un nou vot.
Alegerile generale vor schimba totul
Daca au loc alegeri generale si laburistii ajung la putere, ei nu vor dori sa paraseasca UE fara a merge la Bruxelle pentru o noua intelegere. Ei vor spune ca rezultatul alegerilor le-a dat mandat pentru asa ceva. In acest caz este aproape sigur ca va avea loc un nou referendum, iar tabara „Remain” va castiga la limita.
Cu totii stim ca daca ar fi un referendum care sa stabileasca daca va avea loc un nou referendum pe Brexit, oamenii vor decide pentru un nou vot. Aceasta este convingerea in Parlament, in pkus mai avem si problema scotiana si irlandeza, pe langa realitatile economice.
Oamenii vor sa se gandeasca din nou, iar politicienii au datoria de a le permite acest lucru.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook