Analiza ”The Economist” care ne da fiori: in 2024, Donald Trump va reprezenta cel mai mare pericol pentru omenire
In editia din aceasta saptamana prestigioasa revista The Economist publica traditionalul ghid anual de previziuni, scriind ca nicio persoana nu a eclipsat vreodata analiza atat de mult precum Donald Trump eclipseaza anul 2024.
Trump domina alegerile primare republicane. Mai multe sondaje il dau in fata presedintelui Joe Biden in statele de influenta. Intr-unul, pentru New York Times, 59% dintre alegatori au avut incredere in el in ceea ce priveste economia, fata de doar 37% pentru dl Biden. In cadrul primarelor, cel putin, procesele civile si urmaririle penale nu au facut decat sa-l intareasca pe dl Trump. Timp de decenii, democratii s-au bazat pe sprijinul alegatorilor de culoare si hispanici, dar un numar semnificativ abandoneaza partidul. In urmatoarele 12 luni, un colaps al unuia dintre candidati ar putea determina cursa – si astfel ar rasturna lumea.
Este un moment periculos pentru un om ca Trump sa se intoarca in Biroul Oval, avertizeaza analiza The Economist. Democratia este in pericol la ea acasa. Pretentia lui Trump de a fi castigat alegerile din 2020 a fost mai mult decat o minciuna: a fost un pariu cinic ca isi poate manipula si intimida compatriotii, si a functionat. De asemenea, America se confrunta cu o ostilitate tot mai mare in strainatate, provocata de Rusia in Ucraina, de Iran si de militiile sale aliate in Orientul Mijlociu si de China peste stramtoarea Taiwan si in Marea Chinei de Sud. Aceste trei tari isi coordoneaza eforturile si impartasesc o viziune a unei noi ordini internationale in care cine are putere are automat si dreptate, iar autocratii sunt in siguranta.
Pentru ca republicanii maga au planificat de luni de zile cel de-al doilea mandat al sau, Trump 2 ar fi mai organizat decat Trump 1. Adevaratii credinciosi ar ocupa cele mai importante pozitii. Trump ar fi neingradit in cautarea razbunarii, a protectionismului economic si a unor intelegeri teatral extravagante. Nu e de mirare ca perspectiva unui al doilea mandat Trump umple de disperare parlamentele si salile de consiliu ale lumii.
Cea mai mare amenintare pe care o reprezinta Trump este pentru propria sa tara. Dupa ce a recastigat puterea din cauza negarii alegerilor sale in 2020, el s-ar afirma cu siguranta in sentimentul sau instinctiv ca numai invinsii se lasa legati de normele, obiceiurile si sacrificiul de sine care fauresc o natiune. Urmarindu-si dusmanii, dl Trump va purta un razboi cu orice institutie care ii sta in cale, inclusiv cu instantele si cu Departamentul de Justitie.
Cu toate acestea, o victorie a lui Trump anul viitor ar avea un efect profund si in strainatate. China si prietenii sai s-ar bucura de dovada ca democratia americana este disfunctionala. Daca Trump a calcat in picioare procesul legal si drepturile civile in Statele Unite, diplomatii sai nu ar putea sa le proclame in strainatate. Sudul global ar fi confirmat in suspiciunea sa ca apelurile americane de a face ceea ce este corect sunt de fapt doar un exercitiu de ipocrizie. America ar deveni doar o alta mare putere.
Instinctele protectioniste ale domnului Trump ar fi, de asemenea, dezlegate. In primul sau mandat, economia americana a prosperat in ciuda tarifelor impuse Chinei. Planurile sale pentru un al doilea mandat ar fi si mai daunatoare. Trump si locotenentii sai se gandesc la o taxa universala de 10% pe importuri, de peste trei ori mai mare decat nivelul actual. Chiar daca Senatul il va tine in frau, protectionismul justificat de o viziune expansiva asupra securitatii nationale ar creste preturile pentru americani. De asemenea, Trump a stimulat economia in primul sau mandat prin reducerea impozitelor. De data aceasta, America inregistreaza deficite bugetare la o scara vazuta doar in razboi, iar costul datoriei externe este mai mare. Reducerile de taxe ar alimenta inflatia, nu cresterea economica.
In strainatate, primul mandat al lui Trump a fost mai bun decat se astepta. Administratia sa a furnizat arme Ucrainei, a urmarit un acord de pace intre Israel, Emiratele Arabe Unite si Bahrain si a speriat tarile europene pentru a le determina sa isi majoreze cheltuielile de aparare. Politica americana fata de China a devenit mai dura. Dar un al doilea mandat ar fi diferit, pentru ca lumea s-a schimbat. Dorinta lui Trump de a incheia intelegeri si sentimentul sau privind interesele Americii nu sunt constranse de realitate si nu sunt ancorate de valori.
Trump considera ca ar fi o afacere proasta ca America sa se implice in Europa. Prin urmare, el a amenintat ca va pune capat razboiului din Ucraina intr-o zi si ca va distruge NATO, poate prin negarea angajamentului Americii de a trata un atac asupra unei tari ca pe un atac asupra tuturor. In Orientul Mijlociu, este probabil ca Trump sa sustina Israelul fara rezerve, oricat de mult ar starni acest lucru conflictul in regiune.In Asia, el ar putea fi deschis sa faca o intelegere cu presedintele Chinei, Xi Jinping, pentru a abandona Taiwanul, deoarece nu vede de ce America ar intra in razboi cu o superputere inarmata nuclear pentru a sprijini o insula atat de mica.
Dar stiind ca America ar abandona Europa, Putin ar avea un stimulent pentru a continua lupta in Ucraina si pentru a smulge iar fostele tari sovietice, cum ar fi Moldova sau statele baltice. Fara presiunea americana, este putin probabil ca Israelul sa genereze un consens intern pentru discutii de pace cu palestinienii. Calculand ca Trump nu mai este alaturi de aliatii sai, Japonia si Coreea de Sud si-ar putea achizitiona arme nucleare. Afirmand ca America nu are nicio responsabilitate globala pentru a ajuta la gestionarea schimbarilor climatice, Trump ar zdrobi eforturile de a le incetini.
Iar el este inconjurat de lideri chinezi belicosi, care cred ca confruntarea este singura modalitate de a inlatura dominatia americana. Prinsa intre un presedinte care face intelegeri si oficialii sai belicosi, China ar putea cu usurinta sa faca un calcul gresit in privinta Taiwanului, cu consecinte catastrofale.
Un al doilea mandat al lui Trump ar fi un punct de cotitura intr-un mod in care primul nu a fost.Victoria i-ar confirma cele mai distructive instincte ale sale cu privire la putere. Planurile sale ar intampina mai putina rezistenta. Si pentru ca America il va fi votat stiind ce este mai rau, autoritatea ei morala ar scadea. Alegerile prezidentiale americane vor fi decise de zeci de mii de alegatori din doar cateva state. In 2024, soarta lumii va depinde de buletinele lor de vot.