Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, ar urma sa viziteze Turcia pe 12 februarie pentru a se intalni cu presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Aceasta ar urma sa fie si prima vizita a lui Putin intr-o tara membra NATO dupa invazia in Ucraina. Ramane de vazut daca aceasta va avea, totusi, loc si cu ce scop. Ce interese urmaresc cei doi lideri? Este limpede ca discutiile se vor axa pe trei subiecte complexe, si anume un eventual armistitiu intre Rusia si Ucraina, un nou acord de cereale la Marea Neagra, dar si evitarea sanctiunilor occidentale impotriva Rusiei.
Negocierile de pace
Presedintele rus va incerca, prin toate mijloacele pe care le are inca la dispozitie, sa-i propuna lui Erdogan sa le transmita partenerilor occidentali, si poate si Ucrainei, un anumit pachet de compromisuri si acorduri pentru a ajunge cumva la o incetare a focului in acest an. Adica exista semnale tot mai clare ca Rusia este deschisa sa se aseze la masa negocierilor. Totusi, Putin nu poate propune pacea acum, nu o poate face direct, pentru ca, in acest moment, nimeni dintre liderii europeni ori presedintele SUA nu este pregatit sa vorbeasca cu el. Ca de fiecare data, o fac prin intermediari, cum ar fi tari terte ca Turcia sau Israel, potentiali mediatori ai razboiului din Ucraina.
O intalnire cu Turcia, care este singurul aliat NATO care isi permite sa se intalneasca cu oficiali rusi, ar fi o victorie si pentru liderul turc dupa vizita sa de anul trecut la Moscova, unde nu a reusit prea multe. Este un fapt cunoscut ca Erdogan are relatii destul de bune atat cu Putin, cat si cu Occidentul, asa ca liderul turc poate folosi oportunitatea de dialog pentru a castiga increderea aliatilor NATO, dar si pentru a obtine capital politic la el in tara, mai ales ca alegerile locale de pe 31 martie se apropie. De asemenea, Vladimir Putin incearca sa ajunga la liderii occidentali prin intermediul lui Erdogan, mai ales pentru ca Moscova nu este in masura sa duca un razboi pe scara larga la nesfarsit, pentru ca este de fapt epuizata. Sa nu uitam ca problemele interne se acutizeaza, cum ar fi alegerile prezidentiale, mobilizarea armatei si protestele din regiunile siberiene indepartate, precum Buriatia.
Prin urmare, rusii isi dau seama ca, in principiu, Turcia poate aborda Occidentul pentru a influenta decizia Ucrainei privind un eventual armistitiu. Totusi, conditiile de pace propuse de Moscova prin canale diplomatice sunt inacceptabile pentru Kiev si nici macar nu se apropie catusi de putin cu realitatile de pe front. Rusii fiind impotmoliti de trei luni la Avdiivka si sufera pierderi uriase.
Nou acord de cereale la Marea Neagra
In timpul vizitei, liderul de la Ankara va explora cu omologul sau rus un nou sistem care sa permita transportul de cereale ucrainene peste Marea Neagra. Mai mult, Erdogan a declarat ca negocierile cu Rusia ar putea duce la restabilirea acordului de cereale. El i-a indemnat pe liderii occidentali sa accepte solicitarile Rusiei, care includ relaxarea interdictiei impuse bancilor sale de a utiliza sistemul international de plati SWIFT.
Exista initiative de a dezvolta noi metode pentru transportul cerealelor ucrainene catre pietele internationale, prin nave terte, de exemplu, dar care risca sa fie lovite de rachetele ruse, mai ales ca Putin a amenintat ca orice nava cu transport ucrainean este o tinta in acest razboi. Ramane insa de vazut ce conteaza mai mult: acest acord de cereale ori sistemul bancar international.
Desigur ca in tot acest rastimp Turcia a incercat sa convinga Rusia sa se alature, din nou, acordului de cereale din Marea Neagra, pe care Moscova l-a abandonat in iulie 2023, la un an de la punerea sa in aplicare. Organizatia Natiunilor Unite si Turcia au ajuns dupa aceea la un compromis pentru a se asigura ca produsele din porturile ucrainene sunt transportate in siguranta. Kievul a declarat ca discuta revenirea la acest acord, dar Moscova a subliniat de nenumarate ori ca este putin probabil ca acesta sa fie repus in vigoare. Totusi, in ciuda lipsei unui consens, unele nave ucrainene au putut transfera cereale pe Marea Neagra.
Important este ca Turcia isi foloseste din plin pozitia strategica si devine indispensabila atat pentru Rusia, cat si pentru Ucraina, dar si pentru comunitatea internationala la modul general. Vorbim despre tratatul Montreux privind demilitarizarea marilor si a stramtorilor, mecanism folosit activ de Erdogan. Prin acest acord, Ankara nu lasa navele sa treaca. Asa a facut-o cu navele rusesti la inceputul razboiului, cand Putin nu s-a asteptat la o astfel de decizie si a pierdut mult avantaj in avansarea frontului, pentru ca navele rusesti nu au putut sa treaca prin stramtorile Bosfor si Dardanele. Asadar, Turcia incearca sa se foloseasca de acest lucru, inclusiv pentru a-si avansa agenda referitoare la acordul privind cerealele, dar si pentru a-si creste rolul de mediator in razboiul din Ucraina.
Sanctiunile indreptate impotriva Federatiei Ruse
In premiera, bancile turcesti au inceput sa inchida conturile clientilor rusi, unele chiar au inceput sa inchida conturile companiilor si sa impuna cerinte pentru persoanele fizice care calatoresc in Rusia. Kremlinul a atentionat de nenumarate ori despre aceasta problema si ca nu ii convine deloc faptul ca devine din ce in ce mai greu ca Rusia sa-si faca afacerile in Turcia. Totusi, trebuie sa intelegem motivul unor astfel de politici ale bancilor turcesti. Presiunea blocarii conturilor vine din partea Statelor Unite, ceea ce inseamna ca, modest si incet, Ankara mai aplica unele sanctiuni occidentale indreptate impotriva Federatiei Ruse.
Bancile si autoritatile de reglementare financiara din Turcia au fost avertizate ferm ca, daca vor continua sa faca afaceri si sa ajute financiar la evitarea interdictiilor si sanctiunilor rusesti, atunci vor fi sanctionate. In prezent, sistemul bancar turcesc nu este foarte rezistent, mai ales ca exista foarte mari probleme in economie. Prin urmare, presiunea administrativa pe care o pot exercita Statele Unite este semnificativa.
Desigur ca sanctiunile sunt un proces de lunga durata, mai ales ca acum aproximativ un an cetatenii rusi deja se confruntau cu dificultati serioase in deschiderea unui simplu cont intr-o banca turca. Oamenii de afaceri rusi sunt refuzati de majoritatea bancilor europene, acum si turcesti. Acest lucru a iesit la iveala doar sub forma unor protocoale speciale trimise de autoritatile de reglementare americane partii turcesti, ceea ce reprezinta, de fapt, motivul recentei demisii a sefului Bancii Centrale a Turciei.
Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…