analize

Analiza: Cum isi doreste Chisinaul sa reintegreze regiunea transnistreana?

Intrarea in vigoare a noului Cod Vamal al Republicii Moldova la 1 ianuarie 2024 a starnit reactii virulente din partea asa-ziselor autoritati de la Tiraspol. In sfarsit avem parte si de echitate atunci cand firmele din Transnistria trebuie acum sa plateasca taxe vamale in bugetul Republicii Moldova ca si orice alta companie moldoveneasca. Este important sa subliniem ca acest Cod Vamal a fost aprobat inca din 2021, iar consternarea manifestata de liderii transnistreni poate fi interpretata ca o reactie la noile realitati care vizeaza relatiile comerciale si vamale, dar si faptul ca acestia presimt ca vor mai urma si alte masuri care sa taie din parghiile pe care le are regiunea transnistreana.

Drept raspuns, Tiraspolul a amenintat despre posibilitatea introducerii taxelor vamale pentru fermierii din mai multe sate din raionul Dubasari, care detin terenuri agricole situate dupa traseul Ribnita-Tiraspol, controlat de fortele separatiste. Autoritatile de la Chisinau au reactionat prompt si au anuntat sprijinirea fermierilor vizati in cazul in care aceasta amenintare va fi materializata.

Autoritatile auto-proclamate din stanga Nistrului incep sa constientizeze ca pas cu pas vor mai urma racordari juridice in legislatia Republicii Moldova care sa omogenizeze drepturile si obligatiile persoanelor fizice si juridice de pe ambele maluri ale Nistrului. Aceasta este noua realitate si nu mai exista cale de intoarcere. In continuare se va raspunde si la cea mai stringenta problema care, de fapt alimenteaza regimul de la Tiraspol, cea a gazului in schimbul electricitatii.

Desigur ca statul Republica Moldova se afla intr-o pozitie de vulnerabilitate. O reintegrare peste noapte este putin probabila, doar prin blocarea in corpore a economiei de pe malul stang, dar aceasta varianta nu este una probabila din punct de vedere a cat de pregatite sunt institutiile si bugetul statului, acum, sa reintegreze o regiune desprinsa de mai bine de 30 de ani. Moscova este constienta ca cea mai mare vulnerabilitate a Republicii Moldova este regiunea transnistreana. Exact acolo Rusia va forta cel mai mult nota in lunile ce urmeaza, mai ales pe dimensiunea securitatii statului.

Mai mult decat atat se observa o dinamica periculoasa de la inceputul anului, unde Institutul pentru Studiul Razboiului sustine ca Rusia este cea care va organizat atacuri „sub steag fals” in Transnistria, pentru a da impresia ca Ucraina desfasoara actiuni de sabotaj pe teritoriul separatist al Republicii Moldova, pentru a crea conditiile care sa justifice deschiderea unui nou front.

Cu siguranta, odata cu sfarsitul razboiului si cu victoria Ucrainei, problema transnistreana va fi mult mai usor de solutionat.

Daca pentru alegerile locale, Rusia a angrenat resurse financiare impunatoare si a incercat sa influenteze alegerile din Moldova prin metode precum finantarea ilegala a campaniilor electorale, cumpararea de voturi si campanii de dezinformare. Atunci pentru alegerile prezidentiale, miza este imensa, iar daca adaugam si referendumul privind aderarea la Uniunea Europeana, Moscova se va implica plenar si la turatii cum nu am vazut pana acum in planurile de zadarnicire a viitorului Chisinaului.

Chiar astazi, 16 ianuarie, in cadrul biroului OSCE din Tiraspol au demarat conversatiile dintre vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, si reprezentantul partii transnistrene, Vitali Ignatiev.

Subiectele abordate includ noile modificari ale Codului vamal, precum si aspecte legate de numerele neutre pentru autovehicule si libertatea de circulatie. Dar mai important i s-a explicat partii transnistrene ca egalitatea in drepturi a celor doua maluri ale Prutului este singura optiune pe care merge Chisinaul. Acest dialog in format 1+1 este singurul canal oficial de comunicare si singura optiune viabila in momentul de fata.

Pentru ca este evident ca este putin probabil ca initiativa 5+2 sa produca rezultate semnificative in viitorul apropiat, avand in vedere climatul geopolitic actual. Cei doi mediatori principali, Ucraina si Rusia, sunt practic implicati intr-o stare de razboi, in timp ce al treilea mediator, OSCE, se confrunta cu o criza existentiala, deoarece se confrunta cu problema mai ampla a rolului Rusiei in cadrul organizatiei.

Cetatenii moldoveni trebuie sa inteleaga ca totul depinde de rezultatele incheierii razboiului dintre Rusia si Ucraina. O victorie a Rusiei ar putea duce la o prezenta ruseasca mult mai mare in regiune, ceea ce ar avea implicatii clare pentru Transnistria. In schimb, o infrangere rusa ar putea submina viabilitatea independentei si ar putea spori dependenta Transnistriei de Moldova si de UE.

Regimul transnistrean trebuie sa se intrebe ce scenariu doreste sa urmeze. Reintegrarea in Moldova ar oferi unele beneficii substantiale, avand in vedere apropierea cu pasi alerti spre Uniunea Europeana. In acest sens, procesul de integrare europeana a Moldovei ar putea servi drept catalizator pentru reintegrarea Transnistriei. Cu toate acestea, ramane de vazut daca regimul din Transnistria se multumeste sa ramana la status quo sau daca intentioneaza sa impinga mai departe spre independenta.

Pentru ca o alta optiune decat asigurarea unor conditii egale pentru ambele maluri nu mai exista pe masa negocierilor.

Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago