Analiza care SPULBERA guvernul: „Zmeul e deja la poarta! Romania doarme linistita”
Un articol de specialitate publicat pe construim-romania.ro arata o realitatea extrem de ingrijoratoare pentru Romania. Un flux enorm de marfuri ne bate la poarta, insa guvernul nu este in stare sa finalizeze infrastructura de transport spre Vestul Europei, astfel incat ratam un potential extraordinar de crestere economica.
„Saptamana trecuta, pe 28 aprilie, la Constanta a sosit in voiaj inaugural, cel mai mare transcontainer care a ajuns vreodata in Marea Neagra, proaspat lansat la apa in 2015: CMA CGM Volga, de 10.622 TEU. Este cea mai mare capacitate posibila a seriei de vase ale CMA CGM construite special pentru accesul in Marea Neagra, serie deschisa anul trecut cu Danube si Elbe. Mai mult, inainte sa intre in Portul Constanta, Volga a fost nevoita sa astepte cateva ore in rada exterioara, pentru ca dana de descarcare a terminalului de containere era inca ocupata de „mai mica” UASC Jilfar, de „numai” 8.500 TEU.
Iar la nici o saptamana de la escala CMA CGM Volga, astazi soseste la Constanta CMA CGM Litani, tot de 10.622 TEU, sora geamana si cu cateva luni mai in varsta a Volgai. Nu, nu sunt sosiri ocazionale, ci curse regulate intre Asia si Marea Neagra. Din acest an acesti colosi nu mai sunt exceptia, ci regula, pentru ca linia de containere Bosfor Express a fost upgradata in 2015 la capacitate dubla fata de 2014. DUBLA!
Din cele 28 de vase ale seriei Danube, unsprezece au fost deja lansate la apa, iar dintre acestea noua sunt in serviciu regulat pe linia intre Asia si Marea Neagra, cu sosiri la Constanta la intervale de 1-2 saptamani. Sase au capacitatea de 9.500 TEU (Danube, Elbe, Loire, Rhone, Tage si Thames), iar trei au capacitatea de 10.622 TEU (Litani, Volga si Ural). Spre comparatie, anul trecut linia era deservita de vase intre 4.200 si 6.400 TEU. O analiza de specialitate din piata logisticii vorbeste despre faptul ca aceasta crestere a capacitatii pe ruta comerciala care leaga Asia de Marea Neagra duce deja la scaderea tarifelor de transport pentru containere. Iar capacitatea mai mare combinata cu tarifele mai mici inseamna un singur lucru: cresterea abrupta a volumului de marfa care va tranzita in anii urmatori Constanta intre Asia si Europa Centrala. Si de aici mai departe Ministrul Ioan Rus si Directorul CNADNR Narcis Neaga sunt liberi sa calculeze de pe acum lungimea si viteza de crestere cozilor de tiruri care se vor forma incepand din aceasta vara pe A2, pe Centura Bucurestiului, pe Valea Oltului si pe Valea Muresului. Sa ne obisnuim, asta va fi regula!
Sigur ca daca politicienii romani s-ar vindeca de gargaunii electorali, ar intelege ca strategia programului de autostrazi al Romaniei este sau ar trebui sa fie una banala. Singura lor problema este ca ar trebui sa fie capabili sa o explice coerent si convingator. Asta dupa ce o inteleg. Romania are astazi nevoie absoluta de o coloana vertebrala pentru viitoarea retea de autostrazi. Pentru a produce efecte economice, adica bani cu care sa fie finantata dezvoltarea restului retelei, coloana vertebrala trebuie sa fie in lungul principalului flux de trafic. Iar principalul flux de trafic rutier din Romania este pe ruta Constanta – Bucuresti – Pitesti – Sibiu – Nadlac. Aceasta este prioritatea absoluta a constructiei de autostrazi. Odata ce exista coloana vertebrala, de ea se pot racorda gradual ramuri inspre restul tarii, care in 10-15 ani ajung sa racordeze intreaga Romanie la reteaua europeana de autostrazi.
Mura-n gura cum zice intelepciunea noastra populara sau no brainer pe stil nou pentru toate tarile din Europa, dar pare-se mult prea complicat de inteles pentru ‘ctitorii’ si ‘fauritorii’ din politica autohtona, care cred ca economia si realitatea dau doi bani pe declaratiile lor puerile de tip ‘nu mai candidez daca’ ori ‘ma mut cu cortul langa santier ca sa se faca mai repede’. Aceasta reteta simpla a fost aplicata de Ungaria, care a finalizat cu prioritate axa M1 – M0 – M5 pe ruta Viena – Budapesta – Romania/Serbia drept coloana vertebrala, de Bulgaria, cu retea de autostrazi deja mai mare ca Romania, care si-a centrat dezvoltarea pe axa Sofia – Varna finalizata anul trecut si nu in ultimul rand de Polonia, care s-a concentrat cu prioritate pe axa Varsovia – Berlin, finalizata in urma cu doi ani. De fapt constructia concentrata pe coridoare este baza politicii de dezvoltare a infrastructurii la nivelul intregii Uniuni Europene. Chiar nu se-ntreaba nimeni din CNADNR si din Ministerul Transporturilor de ce?!
In Romania in schimb, in vreme ce un enorm flux de marfuri ne bate la poarta si ne poate conduce la crestere economica a intregii tari doar facandu-ne treaba, fara nici un alt efort, Master Planul de Transport al Romaniei este o adevarata gluma. Intre cifrele masluite ‘ca sa iasa bine’ si strategia de implementare semi-secreta care contrazice planul propriu-zis, de fapt nimeni nu mai pricepe ce autostrazi va construi Romania si nici cu ce bani”, a scris MIhai Alexandru Craciun pe construim-romania.ro.
Citeste articolul integral pe construim-romania.ro.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook