Analfabetul Vlad Cosma s-a infatisat drept geniu in fata judecatorilor: „Mi-am confectionat singur aparatura de inregistrare a procurorilor DNA”
Vlad Cosma a declarat, la ICCJ, unde a fost audiat ca martor in unul dintre dosarele lui Sebastian Ghita, ca in aceasta cauza a dat trei declaratii, doua sub identitate protejata si una sub identitate reala, explicandu-le judecatorilor ca si-a confectionat singur dispozitivele cu care a facut inregistrari.
„Statutul de martor protejat mi-a fost impus de procurorul Negulescu fara ca eu sa solicit acest lucru. Nu ma refer la cererea prin care am solicitat acest statut care reprezenta o formalitate dictata de Negulescu. Dansul ne spunea ce sa facem. Solicitarea acestui statut a fost impusa. Eu, in dosar, am minimum doua calitati: doua identitati protejate si Vlad Cosma. Nu mai stiu nume pentru ca in ultimii doi ani am avut foarte multe. Doresc sa dau declaratii doar in calitate de martor cu identitate reala. Motivul pentru care identitatea a fost impusa a fost ca eu nu cunosteam elementele scrise. Ce scrie in declaratii erau lucruri de care eu nu aveam cunostinta. Nu am vrut sa semnez minciuni cu numele meu. (…) Singura mea greseala din acest dosar este ca nu am notat aceste nume”, le-a spus Vlad Cosma judecatorilor, citat de Mediafax.
Fostul deputat a povestit ca in noiembrie 2015 a fost chemat la DNA Ploiesti de Mircea Negulescu, fiind acolo si seful structurii, Lucian Onea. Acesta s-a prezentat alaturi de sora lui, Andreea Cosma, careia i s-ar fi cerut sa ii denunte pe Sebastian Ghita si pe procurorul Liviu Tudose, intrucat erau clientii ei.
„I s-a spus ca daca refuza va fi inculpatan intr-un dosar penal, ceea ce s-a intamplat la doua saptamani dupa. Pentru ca sora mea a refuzat, am fost chemat doar eu ulterior, in decembrie 2015, de cei doi. In acelasi timp se aflau la sediu Pavaleanu Marcel si Razvan Alexe. Am asistat la negociere. I se cerea lui Pavaleanu sa sustina un denunt formulat in prezenta cauza. El trebuia sa confirme ca a asistat la o discutie (..) lucru pe care am fost si eu pus in mod nereal sa-l confirm intr-una din cele cu identitate protejata”, a povestit Vlad Cosma.
Ulterior, spune Vlad Cosma, in ianuarie 2016 a mers cu tatal lui la DNA Ploiesti, mentionand ca lui Mircea Cosma i s-a cerut denunt impotriva lui Sebastian Ghita sau a lui Liviu Tudose. Acesta ar fi cerut timp de gandire.
„Am fost chemat singur cu alta persoana care a dat declaratii. El a dat declaratie cu nume real, apoi una cu identitate protejata. A venit randul meu sa sustin declaratia cu identitate protejata sa sustin ce a declarat prima persoana. In permanenta am asistat in biroul lui Mircea Negulescu. (..) A spus ca domnul Onea asteapta raspuns, ca este nervos, ca tata are o varsta si o sa moara in puscarie. Era o amenintare continua la care am asistat timp de doi ani. (…) Juca un rol, Negulescu era cel bun si domnul Onea era cel rau”, a mai spus fostul deputat.
„Am asistat la momentul la care persoana asta a dat o declaratie de martor cu identitate reala in prezenta mea, iar la scurt timp tot in prezenta mea a dat declaratie de martor protejata, in care sustinea declaratia de martor real. S-a terminat declaratia domnului si a venit randul declaratiei mele tot in prezenta acelei persoane. Imi aduc aminte de rasetele lui Onea, lui Negulescu si ale politistului judiciar Iordache, din birou cand se introduceau pasaje neadevarate, care ma incriminau pe mine. Trebuia sa semnez declaratia pe care nu am citit-o, dar am vazut ce s-a redactat si era in stilul lui Negulescu: „Am auzit, mi se pare ca, stiu ca…”. Am auzit cum cei doi spuneau despre Ispas ca e un jegos, o zdreanta. (…) De procurorul Tudose, Negulescu zicea ca spera sa-l gaseasca spanzurat de un pom in padure la Paulesti”, a mai spus Vlad Cosma, subliniind ca poate pune la dispozitie inregistrarea, pentru a proba cele mentionate.
In replica, presedintele completului l-a intrebat pe acesta cum a putut efectua inregistrarile, la care fostul deputat a raspuns: „Nu am inregistrat doar cu telefonul. Vazand practicile si stiind ca asta s-a intamplat si in cazul meu, am incercat in anii acestia sa fac inregistrari, stiind ca la un moment dat voi spune ce stiu. Am avut mai multe dispozitive. Nu au puse la dispozitie de cineva. Pe langa profesia de economist, sunt pasionat de IT, am castigat si premii. Am confectionat singur dispozitivele”, a mai spus Cosma.
Acesta a mai explicat si despre testele cu poligraf efectuate la Buzau, care ar fi fost trucate.
„Mai am o mentiune: unul dintre momentele la care am asistat era legat de hahaiala celor doi procurori, despre testul poligraf. Viorel Dosaru a fost dus la IPJ Buzau. Acolo sunt dusi toti martorii din dosare inclusiv din acesta. Daca sustii o declaratie mincinoasa, iese cum vor Onea si Negulescu. (…) Mai am un regret ca, desi stiam lucrurile acestea, nu am avut taria sa spun aceste lucruri”, a mai explicat Vlad Cosma in incheierea declaratiei sale.
La finalul sedintei, procurorul DNA a spus ca nu este credibila declaratia lui Vlad Cosma, in raport cu circumstantele cauzei si a situatiei sale in alte dosare: “Declaratia acestuia nu este absolut relevanta”.
Urmatorul termen va avea loc pe 20 aprilie.
Fostul deputat Sebastian Ghita a fost trimis in judecata, in 2016, de procurorii DNA, fiind acuzat de doua infractiuni de dare de mita, cumparare de influenta, spalare de bani, santaj, doua infractiuni de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si conducerea unei masini fara permis. Alaturi de Sebastian Ghita au mai fost trimisi in judecata Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, sub acuzatiile de luare de mita si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, Viorel Dosaru la data faptelor sef al IPJ Prahova, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, favorizarea faptuitorului, trafic de influenta si folosirea de informatii care nu sunt destinate publicitatii, Constantin Ispas, ofiter de politie si Aurelian Constantin, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti pentru savarsirea infractiunilor de cercetare abuziva si folosirea de informatii care nu sunt destinate publicitatii.
In rechizitoriul procurorilor se arata ca “in perioada iunie 2013 – primavara anului 2014, in timp ce pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti se afla, in curs de urmarire penala, o cauza complexa in care se efectuau cercetari cu privire la savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani, mai multe persoane vizate au obtinut informatii confidentiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informatii nedestinate publicitatii fiind si Ghita Sebastian Aurelian”.
“Concret, folosindu-se de influenta pe care o avea si pe care o exercita efectiv pentru mentinerea si promovarea in functii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpatii Tudose Liviu Mihail si pe Dosaru Viorel sa-i furnizeze informatii confidentiale din dosarul aflat in curs de urmarire penala”, mai arata rechizitoriul DNA.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.