news

Ampla operatiune de curatare a ambroziei, declansata de Administratia Parcului Natural Delta Vacaresti

Administratia Parcul Natural Vacaresti si-a pus oamenii la treaba, pentru ca rezervatia naturala sa nu se transforme intr-un pericol letal pentru cei alergici la ambrozie. Actiunea a inceput inca de luna trecuta, insa greul in ceea ce priveste combaterea ambroziei abia acum urmeaza, intrucat valul cel mai mare de polen se va inregistra in luna august, scrie B365.

„Actiunile de eliminare a ambroziei au inceput din luna iunie si vor fi sustinute pe parcursul mai multor saptamani, printr-o serie de sesiuni repetate. Eliminarea ambroziei nu este usoara, necesita foarte multa atentie, munca de identificare, de smulgere, de adunare, de distrugere. Si toate astea la soare, la temperaturi mai mari de 40° C, pe o suprafata foarte mare”, au anuntat reprezentantii Administratiei Parcul Natural Vacaresti.

Astfel, prin eliminarea ambroziei inca de dinainte de a inflori, cantitatea de polen va scadea considerabil, iar Delta Vacaresti va putea fi un mediu sigur pentru cei care vor sa se relxeze in rezervatia naturala.

Pentru a reduce impactul ambroziei asupra sanatatii publice, este important sa se ia masuri de combatere. In primul rand, oamenii trebuie sa stie cum sa identifice aceasta planta, pentru a o putea indeparta din gradini, terenuri neingrijite sau de pe marginea drumurilor. In unele tari, inclusiv in Romania, legea ii obliga pe proprietarii de terenuri sa indeparteze ambrozia, pentru a preveni raspandirea acesteia.

Persoanele alergice trebuie sa ceara sfatul medicului pentru a primi un tratament adecvat, care poate include antihistaminice, corticosteroizi nazali si, in cazuri severe, imunoterapie. Polenul ambroziei este unul dintre cei mai puternici alergeni de mediu. O singura planta de ambrozie poate produce pana la un miliard de granule de polen intr-un sezon. Acest polen este usor transportat de vant pe distante mari, raspandindu-se rapid si eficient.

Mai mult decat atat, granulele de polen ale ambroziei sunt foarte mici (20-25 microni), astfel ca ele patrund adanc in caile respiratorii si pot declansa reactii alergice severe. La acest lucru contribuie si proteinele din polenul de ambrozie, care sunt extrem de alergenice. Acestea provoaca simptome de rinita alergica (stranut, mancarime nazala, ochi iritati) si astm alergic (dificultati de respiratie, tuse, respiratie suieratoare). In plus, ambrozia are o perioada lunga polenizare. Procesul dureaza de obicei din iulie pana in octombrie, astfel ca perioada in care persoanele sensibile sunt expuse la polen este destul de lunga.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago