Americanii incep sa inteleaga ce-au votat: dupa introducerea tarifelor de catre Donald Trump, preturile la alimente, produse de baza si masini ar putea creste cu pana la 56%
Daca presedintele ales Donald Trump isi respecta promisiunea de a impune noi tarife drastice la importurile din Mexic, Canada si China, Statele Unite vor fi afectate de un val de scumpiri fara precedent, avertizeaza expertii in economie.
Trump a amenintat ca va pune in aplicare inca din prima sa zi de mandat tarifele asupra celor mai importanti trei parteneri comerciali ai tarii, inclusiv un tarif de 10 % asupra produselor provenite din China.
„Pe 20 ianuarie, ca unul dintre primele mele multe ordine executive, voi semna toate documentele necesare pentru a percepe Mexicului si Canadei un tarif de 25% pentru TOATE produsele care intra in Statele Unite”, a declarat el. „Este timpul ca ei sa plateasca un pret foarte mare!”
Dar, in cele din urma, consumatorii americani sunt cei care ar putea ajunge sa absoarba cea mai mare parte a acestor costuri. Atunci cand tarifele sunt percepute impotriva importurilor straine, companiile americane trebuie sa plateasca taxe guvernului SUA pentru achizitiile lor din alte tari; companiile transfera adesea aceste costuri suplimentare clientilor lor.
Anul trecut, Mexicul a fost principalul partener comercial al Statelor Unite, depasind China. Aceasta tara este un producator important de vehicule de pasageri, vehicule usoare, camioane, piese auto, consumabile si tehnologii pentru vehicule electrice. Optzeci si opt la suta din vehiculele produse in Mexic sunt exportate, iar 76% dintre acestea se indreapta spre SUA, potrivit Administratiei pentru comert international.
Printre producatorii de automobile cu operatiuni de productie in Mexic se numara General Motors, Ford, Tesla, Audi, BMW, Honda, Kia, Mercedes Benz, Nissan, Toyota si Volkswagen. Actiunile GM au scazut marti cu 9%, iar actiunile Ford au scazut cu 2,6%. Chiar inainte de ultima runda de amenintari tarifare ale lui Trump, companiile din domeniul auto au impartasit modul in care planuiau sa raspunda in cazul in care ar fi percepute noi taxe. „Daca vom primi tarife, vom transfera aceste costuri tarifare inapoi la consumator”, a declarat Phil Daniele, directorul general al AutoZone, in cadrul celei mai recente teleconferinte privind rezultatele companiei.
Anul trecut, China a reprezentat 77% din importurile de jucarii, de aproximativ 25 de ori mai mult decat valoarea totala a importurilor de jucarii din Mexic, urmatoarea cea mai mare sursa straina de aprovizionare, potrivit National Retail Federation. Producatorii americani, intre timp, reprezinta mai putin de 1% din piata jucariilor. La inceputul acestei luni, federatia a publicat un studiu care a analizat modul in care tarifele propuse de Trump in timpul campaniei sale pentru un al doilea mandat ar putea afecta consumatorii.
Studiul a constatat ca tarifele propuse – un tarif universal de 10% pana la 20% asupra importurilor din toate tarile straine si un tarif suplimentar de 60% pana la 100% asupra importurilor provenite in special din China – s-ar aplica unei game largi de jucarii importate in SUA, inclusiv papusi, jocuri si triciclete. „Analiza noastra a constatat ca preturile jucariilor s-ar confrunta cu una dintre cele mai mari cresteri”, a concluzionat studiul. „Preturile jucariilor ar creste cu 36% pana la 56%”.
Studiul National Retail Federation a analizat, de asemenea, mai mult de 500 de articole de imbracaminte, inclusiv bluze, pantaloni, lenjerie de corp, costume de baie si sosete, si a constatat ca preturile „ar creste semnificativ” – cu pana la 20,6%. Acest lucru ar forta consumatorii sa reduca cheltuielile cu imbracamintea. Preturile mai mari si pierderea puterii de cumparare ar afecta in mod deosebit familiile cu venituri mici, a declarat grupul, deoarece gospodariile cu venituri mici cheltuiesc de trei ori mai mult din venitul lor dupa impozitare pe imbracaminte in comparatie cu gospodariile cu venituri mari.
Avand in vedere ca americanii se tem deja de preturile mari la alimente, tarifele propuse de Trump ar creste costurile mai multor fructe si legume importate, a declarat Jerry Nickelsburg, directorul facultatii UCLA Anderson Forecast, o organizatie de prognoza economica. Marea majoritate a produselor americane importate provin din Mexic si Canada, inclusiv avocado, castraveti, cartofi si ciuperci. Statele Unite au cheltuit 88 de miliarde de dolari pe importurile agricole din cele doua tari in anul fiscal 2024, care s-a incheiat la 30 septembrie.
„Preturile produselor alimentare vor creste deoarece cel putin o parte din acest tarif va fi transferata consumatorilor”, a declarat Nickelsburg. „Daca nu exista inlocuitori buni, atunci producatorii vor incerca sa treaca totul in contul lor.”
rodusele electronice de mare valoare, cum ar fi televizoarele, laptopurile, smartphone-urile, masinile de spalat vase si masinile de spalat rufe – multe dintre acestea fiind fabricate in Mexic si China sau realizate cu piese importate din aceste tari – ar deveni probabil mai scumpe. Statele Unite au importat calculatoare si alte produse electronice din Mexic in valoare de 76 de miliarde de dolari in 2023, iar mai mult de un sfert din importurile americane din China constau in echipamente electronice.