Amenintarile lui Trump de a creste tarifele imping Taiwanul sa ajute firmele sa-si mute productia din China

externe

taiwan, sua

Taiwanul va ajuta companiile sa-si mute productia din China, avand in vedere impactul probabil urias al tarifelor pe care Donald Trump a promis ca le va impune tarii, a declarat joi ministrul Economiei Kuo Jyh-huei, potrivit Reuters.

O amenintare a lui Trump, care va prelua mandatul in ianuarie, de a impune tarife de 60% asupra importurilor de bunuri chinezesti in SUA prezinta riscuri majore de crestere pentru a doua economie din lume.

Companiile taiwaneze au investit miliarde de dolari in China in ultimele patru decenii, profitand de costurile scazute, dar guvernul taiwanez, care se teme de presiunea intensificata din partea Beijingului de a accepta pretentiile de suveranitate, si a incurajat firmele sa mute investitiile in alta parte.

Vorbind in parlament, Kuo a spus ca impactul oricaror tarife impuse de Trump Chinei pentru firmele taiwaneze care produc acolo va fi „destul de mare”. „Vom veni cat mai curand posibil in ajutorul companiilor din Taiwan pentru a-si muta bazele de productie”, a spus el, fara a oferi detalii.

Kuo a fost intrebat de parlamentari in legatura cu faptul ca Trump ar putea anula subventiile pentru TSMC, cel mai mare producator de cipuri din lume, care investeste 65 de miliarde de dolari in noi fabrici in statul american Arizona.

Kuo a spus ca exista un plan de urgenta, inclusiv pentru a ajuta mai multe companii din lantul de aprovizionare sa se mute in Statele Unite.

TSMC nu a comentat ingrijorarile legate de subventii.

GlobalWafers din Taiwan care a investit 4 miliarde de dolari in Statele Unite, a declarat pentru Reuters ca se asteapta ca Legea Chips and Science, menita sa incurajeze investitiile producatorilor de cipuri din Statele Unite, sa continue sub noua administratie americana.

„Programele multianuale si pe 10 ani, precum Legea CHIPS si acordurile pe care le-am semnat sunt continuate in mod regulat de la o administratie la alta. Ne asteptam ca programul CHIPS sa nu fie diferit si sa functioneze fara probleme in administratia Trump ”, se arata intr-un comunicat joi.

Taiwan si Statele Unite au purtat, de asemenea, discutii care Taipei spera ca vor duce la un acord amplu de liber schimb.

Reprezentantul comercial adjunct al Taiwanului, Yen Huai-shing, a mentionat ca unul dintre mecanismele bilaterale, Dialogul de parteneriat pentru prosperitate economica SUA-Taiwan, a fost inceput sub prima administratie Trump.

Desi Biden si Trump provin din doua partide diferite, „pare sa existe o directie comuna de a fi prietenos cu Taiwanul si de a creste schimburile bilaterale”, a declarat Yen.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: