„Am primit din Italia peroneul piciorului drept al Sfantului Andrei, lungime de 33 centimetri”, a afirmat liderul BOR, Patriarhul Daniel
Sambata, in timpul slujbei religioase prilejuite de sarbatoarea Sfantului Andrei, Patriarhul Daniel, liderul Bisericii Ortodoxe Romane, a anuntat ca o parte din moastele sfantului se vor afla de acum in Romania, urmand sa fie depuse in Catedrala Nationala, potrivit agentiei oficiale a BOR, Basilica.
„Recent, in 27 noiembrie 2024, am primit din Italia peroneul piciorului drept al Sfantului Andrei, lungime de 33 centimetri, adus de Preasfintitului Parinte Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Italiei. Din cele expuse pana acum, intelegem ca Sfantul Apostol Andrei iubeste poporul roman, ajuta Biserica Ortodoxa Romana si pe romanii de pretutindeni sa pastreze credinta apostolica primita de la el”, a declarat Patriarhul Daniel.
Potrivit traditiilor crestine, Sfantul Andrei este patron al Scotiei (steagul scotian reprezinta crucea sfantului Andrei), al Romaniei, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei si al Rusiei. De asemenea, este patronul oraselor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge, Patras etc.
Deoarece era pescar, sfantul Andrei este considerat de marinarii si pescarii greci drept ocrotitorul lor. In Romania este socotit cel care a propovaduit Evanghelia pe aceste meleaguri.
In Dobrogea exista Pestera Sfantului Andrei, descoperita in jurul anului 1943 in comuna Ioan Corvin. Scriitorul bisericesc Hipolit de Roma a scris in lucrarea „Despre apostoli” ca Sf. Andrei a predicat scitilor si tracilor, alaturarea celor doua popoare aratand ca Scythia Minor (Dobrogea), aflata langa Tracia, a fost crestinata. De asemenea Sf. Ap. Pavel cu doua secole inainte, in Epistola catre Coloseni, spune ca si scitii au auzit cuvantul lui Dumnezeu (Coloseni, 3,11). Sf. Andrei a murit ca martir in Ahaia, la Patras.