Cele doua partide principale de opozitie din Grecia au respins, marti, mandatul prezidential pentru a forma un guvern de coalitie, pregatind terenul pentru un al doilea tur de scrutin in iunie, dupa votul neconcludent din 21 mai, potrivit Reuters.
Liderul de stanga al Syriza, Alexis Tsipras, si seful socialist al PASOK, Nikos Androulakis, au refuzat mandatele oferite separat de presedintele Katerina Sakellaropoulou.
Premierul Kyriakos Mitsotakis, al carui partid Noua Democratie a castigat duminica 40,8% din voturi, comparativ cu cele 20,1% pentru Syriza, a optat anterior impotriva formarii unei coalitii si a sustinut un al doilea vot pentru a obtine o majoritate totala.
Tsipras a spus ca nu poate forma o coalitie, dupa ce multi alegatori s-au indepartat de stilul radical al Syrizei, care a dus-o la putere in anii tulburi ai crizei datoriilor grecesti.
„Nu am niciun motiv sa ascund ca rezultatul electorala fost un soc dureros, a fost neasteptat”, a declarat Tsipras, al carui partid a fost la putere intre 2015 si 2019.
„Imi asum intreaga responsabilitate pentru acest rezultat, dar in dictionarul meu asta inseamna sa ramai in picioare si sa lupti”.
Un al doilea tur de scrutin este programat provizoriu pentru 25 iunie, cand intra in joc un sistem de voturi bonus pentru partidul castigator care ar putea oferi Noii Democratii o majoritate in parlament pentru a guverna singur.
Partidele de opozitie nu au suficiente locuri pentru a forma o alianta de guvernamant fara implicarea Noii Democratii.
Intre timp, presedintele va numi un guvern interimar.
„Pe baza verdictului public, nu exista loc pentru convergentele platformelor noastre (politice), motiv pentru care returnez imediat acest mandat de explorare”, a declarat Androulakis (PASOK) in timpul unei intalniri cu presedintele grec.
Inainte de alegeri, Mitsotakis a declarat ca doreste sa se asigure ca partidul sau are o majoritate confortabila, spunand ca guvernele cu un singur partid sunt mai stabile decat o coalitie.
Pentru Syriza, care a numit cel de-al doilea vot o „batalie finala”, infrangerea a scos la iveala o scindare in stanga greaca. Doua partide mici de stanga, infiintate de fosti membri ai Syriza, nu si-au asigurat suficiente voturi pentru a ajunge in parlament.
Conform regulilor electorale, daca primele alegeri sunt neconcludente, castigatorul unui al doilea tur de scrutin primeste 20 de locuri bonus in parlament daca obtine 25% din voturi si pana la 50 de locuri bonus daca obtine aproximativ 40%. Daca Mitsotakis ar obtine din nou 40% din voturi sau chiar mai putin, ar avea totusi majoritatea.
Pentru a beneficia de locuri bonus, Noua Democratie trebuie sa ramana cel mai mare partid. Acest lucru pare probabil, avand in vedere ca cel mai apropiat rival al sau, Syriza, a obtinut doar o cincime din voturi pe 21 mai. Totalul locurilor pe care le obtine Mitsotakis va depinde, totusi, de cate alte partide intra in parlament.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…