Europarlamentarul olandez Matthijs van Miltenburg, membru al partidului social-liberal D66, anunta ca in curand va ajunge in Romania o misiune a Parlamentului European pentru „a vedea ce se intampla in Romania, care este stadiul anchetelor in legatura cu protestele si cum decurge efortul luptei impotriva coruptiei”. D66 este membru in ALDE Europa, cin care face parte si partidul lui Tariceanu.
Matthijs van Miltenburg raportor al Parlamentului European pe tema mecanismului privind statul de drept – un instrument politic propus de Comisia Europeana in luna mai a acestui an, prin care acordarea fondurilor europene ar urma sa fie conditionata de respectarea statului de drept in tarile membre. Intr-un interviu pentru Press One, europarlamentarul anunta ca deja a avut o „pozitie foarte critica si in relatia cu partidul ALDE din Romania”.
„Stim cu totii ca statul de drept se afla sub presiune in Romania si consider ca nu exista o imagine pozitiva a Romaniei. Exista indoieli serioase ca statul de drept este pe deplin respectat in Romania. Vom institui o misiune de constatare la nivelul Parlamentului European, probabil cu cativa colegi din grupul ALDE, pentru a vedea ce se intampla in Romania, care este stadiul anchetelor in legatura cu protestele si cum decurge efortul luptei impotriva coruptiei.
In acelasi timp, am luat o pozitie foarte critica si in relatia cu partidul ALDE din Romania, care face parte din grupul ALDE. Va asigur ca in ultimele zile am avut deja cateva discutii si cu conducerea grupului ALDE, despre cum sa evaluam intreaga situatie.
(…) Deja am inceput sa port discutii cu colegii mei romani. Cu siguranta voi pune intrebari in Parlament cu privire la situatia din Romania si voi incerca sa infiintez o misiune de constatare a ALDE privind Romania. Am de gand sa merg personal in Romania la sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie, sa discut cu o multime de oameni implicati. Voi incerca sa fac tot ce tine de mine, pentru ca un lucru este sigur: nu putem accepta situatia in care se pozitioneaza Romania – ca o tara cu mult potential, dar care nu si-l exploateaza”, a spus Matthijs van Miltenburg pentru Press One.
El a mai spus ca sistemul politic din Olanda nu ar permite „niciodata” ca un politician condamnat definitiv pentru frauda electorala sa ramana in politica.
„Sunt putin socat daca lupta impotriva coruptiei este subminata chiar si de actiuni parlamentare. Si, din nou, cred ca este de competenta Comisiei Europene, a Parlamentului European si a Consiliului European − principalele trei institutii europene − sa faca Romania sa inteleaga ca este inacceptabil ca inca unul dintre statele membre sa urmeze exemplul din Polonia si Ungaria, unde statul de drept este amenintat.
(…) Va pot garanta ca sistemul politic din Olanda nu ar permite niciodata sa se intample asa ceva. Am avut un caz, saptamana trecuta, in care un membru al Parlamentului a demisionat doar pentru ca era implicat intr-o aventura amoroasa.
Mentalitatea politica din Olanda este foarte onesta. Pentru marea majoritate a alegatorilor din Olanda este inacceptabil ca un politician condamnat pentru frauda electorala sa fie, de exemplu, presedintele Parlamentului sau al uneia dintre camerele Parlamentului”, a mai spus europarlamentarul olandez.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…