Agentia nucleara a ONU a finantat cercetarea stiintifica rusa in Crimeea – Investigatie Europa Libera
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a finantat cercetarea stiintifica a statului rus in Crimeea de cand peninsula a fost capturata ilegal in 2014, rezulta dintr-o investigatie jurnalistica a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).
Potrivit documentelor interne ale agentiei, AIEA a semnat cel putin doua acorduri cu institute de cercetare ruse pentru a efectua cercetari care au inclus activitati de teren in Crimeea. Acordurile au fost semnate intre 2016 si 2019, iar primul a fost prelungit in vara lui 2019.
Publicatia a descris proiectele ca fiind limitate in dimensiune si intindere.
AIEA si-a declarat public in mod repetat angajamentul fata de integritatea teritoriala a Ucrainei, indemnand Rusia sa se retraga din centrala nucleara Zaporijia, cea mai mare centrala nucleara din Europa, care se afla sub ocupatie rusa din martie 2022.
Intr-o declaratie pentru RFE/RL, AIEA a spus ca agentia continua sa recunoasca Crimeea ca parte a Ucrainei. Ea a descris studiile sale asupra teritoriului ocupat ca fiind „de natura pur tehnica” si a spus ca acestea „nu constituie nicio schimbare a pozitiei agentiei cu privire la statutul Crimeei”.
Misiunea diplomatica permanenta a Ucrainei la Viena, unde are sediul AIEA, a declarat pentru RFE/RL ca niciunul dintre proiectele de cercetare ale AIEA in Crimeea nu a fost aprobat de guvernul ucrainean.
Anterior, autoritatile ucrainene au criticat agentia pentru „pozitia ambivalenta” si „retransmiterea propagandei ruse”.
Rafael Grossi, directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), a vizitat atat Kievul, cat si Moscova de la inceputul razboiului, precum si zona ocupata de rusi din regiunea Zaporijia.
Echipele de monitorizare de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) au avut sediul la instalatia nucleara prin rotatie din septembrie 2022, dar autoritatile ruse inca le refuza inspectorilor AIEA accesul deplin la centrala.