Agentia de rating Fitch a scazut de la „stabila” la „negativa” perspectiva economica a Romaniei, din cauza incertitudinii politice si a risipei facute de guvernul Ciolacu

news

Fitch, rating, Romania, negativ, risipa, guvernul Ciolacu

Agentia de rating Fitch a revizuit, marti, de la stabil la negativ perspectiva IDR a Romaniei (datorii pe termen lung) si a confirmat IDR la ‘BBB-‘, printre motivele invocate fiind cele care tin de factori de risc politic, inclusiv „credibilitatea politica erodata” si incertitudinea politica, dar si derapajele fiscale si cheltuielile nesustenabile.

„Incertitudinea politica afecteaza perspectivele fiscale: Incertitudinea politica a crescut la niveluri ridicate, iar evaluarea noastra este ca aceasta va avea probabil un efect negativ semnificativ asupra consolidarii fiscale. Procesul alegerilor prezidentiale a fost anulat de Curtea Constitutionala dupa victoria surpriza in primul tur a candidatului ultranationalist Calin Georgescu, din cauza unor presupuse interferente electorale straine/rusesti. De asemenea, Curtea Constitutionala a prelungit mandatul actualului presedinte, Klaus Iohannis, care trebuia initial sa se incheie la 21 decembrie 2024, pana la alegerea unui nou presedinte”, arata agentia de rating, citata de Antena 3 CNN.

De asemenea, Fitch remarca ceea ce numeste un „parlament mai divizat”, cu o crestere a ponderei partidelor de extrema dreapta, rezultat in urma alegerilor parlamentare.

„Alegerile parlamentare, desfasurate dupa primul tur al alegerilor prezidentiale, au avut ca rezultat un parlament mai divizat, cu o crestere a numarului de partide de extrema-dreapta si anti-UE, reflectand polarizarea crescanda a societatii romanesti. Un nou guvern de coalitie proeuropean format din patru partide este probabil sa fie format inainte de sfarsitul anului 2024. Cu toate acestea, durabilitatea unei astfel de coalitii este incerta, iar noile alegeri prezidentiale, probabil programate cel mai devreme pentru martie 2025, vor mentine incertitudinea politica ridicata si, in opinia noastra, vor intarzia probabil si punerea in aplicare a masurilor de consolidare fiscala”, estimeaza expertii agentiei.

Un alt factor luat in calcul este deficitul bugetar mare, pe care Fitch il revizuieste in crestere, la 8,2 la suta din PIB in 2024, cu un punct procentual peste previziunile pe care agentia le facea in august. Printre cauze, Fitch enumera cheltuielile cu salariile in sectorul public si „majorarile nefinantate ale pensiilor inainte de alegeri”.

„Estimam ca deficitul public general al Romaniei va creste la 8,2% din PIB in 2024, peste previziunile noastre din august de 7,2%, tinta anterioara a guvernului (5% in programul de convergenta din primavara) si rezultatul bugetar de 6,5% in 2023. Deteriorarea fiscala peste asteptari reflecta in principal cresterea rapida a cheltuielilor, inclusiv salariile din sectorul public si majorarile nefinantate ale pensiilor inainte de alegeri. Impactul pe intregul an al cresterii pensiilor din septembrie 2024 se va adauga la presiunile fiscale de anul viitor, ceea ce va face si mai dificila consolidarea viitoare”, puncteaza Fitch.

Agentia remarca, de asemenea, ca o consolidare a finantelor publice se confrunta cu „compromisuri dificile”.

„Desi presupunem ca o consolidare fiscala va incepe in 2025, am revizuit in crestere previziunile noastre privind deficitul public general la 7,5% din PIB in 2025 si 6,8% in 2026, mai mult decat dublu fata de media „BBB” proiectata in prezent, de 3,2% in 2025-2026. In opinia noastra, este posibil ca o consolidare fiscala sa se confrunte cu compromisuri dificile din cauza potentialului impact negativ asupra cresterii economice deja reduse si a riscului ca volatilitatea pietelor financiare sa creasca costurile dobanzilor, slabind si mai mult pozitia fiscala”, argumenteaza agentia de rating.

In ceea ce priveste cresterea datoriei publice, Fitch spune ca traiectoria de deficit mai ridicat va duce la o crestere rapida a raportului dintre datoria publica si PIB-ul pe termen mediu. „Previziunile noastre indica o panta ascendenta mai accentuata a traiectoriei datoriei in comparatie cu anii anteriori, deoarece deficitele primare raman mari si cresterea nominala incetineste semnificativ. In scenariul nostru de baza, ponderea datoriei publice in PIB va creste de la 49% in 2023 la 62% in 2026, peste media actuala „BBB” proiectata la 56%, si va continua sa creasca brusc pana la aproximativ 70% din PIB in 2028”, estimeaza agentia de rating.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: