Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah
Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului in Rafah, declarand ca atacurile asupra orasului din sudul Gaza „trebuie oprite” pentru a asigura supravietuirea poporului palestinian, transmite Reuters.
Ambasadorul Africii de Sud in Olanda, Vusimuzi Madonsela, a cerut instantei sa ordone Israelului „sa retraga imediat, total si neconditionat armata din intreaga Fasie Gaza”.
Cele doua zile de audieri la Curtea Internationala de Justitie, cunoscuta si sub numele de Curtea Mondiala, fac parte dintr-un caz introdus de Africa de Sud in care acuza Israelul de genocid.
Israelul, care a denuntat afirmatia Africii de Sud ca incalca Conventia de genocid din 1949 ca fiind lipsita de temei, va raspunde vineri.
Saptamana trecuta, Africa de Sud a cerut masuri suplimentare de urgenta pentru a proteja Rafah, unde s-au adapostit peste un milion de palestinieni.
Africa de Sud a cerut, de asemenea, instantei sa ordone Israelului sa permita accesul nestingherit al oficialilor ONU, al organizatiilor care furnizeaza ajutor umanitar si al jurnalistilor si anchetatorilor in Gaza.
Campania militara a Israelului a ucis zeci de mii de copii si femei, a distrus infrastructura civila si a infometat populatia, a declarat in instanta echipa juridica a Africii de Sud.
„De la inceput, intentia Israelului a fost sa distruga viata palestinienilor si sa ii sterga de pe fata pamantului. Rafah este ultima reduta”, a declarat Tembeka Ngcukaitobi, membru al echipei juridice.
„Israelul trebuie oprit. Africa de Sud este din nou in fata dvs. astazi pentru a cere cu respect instantei sa-si invoce puterile… pentru a dispune o solutie care sa opreasca Israelul”, a declarat Adila Hassim, un alt avocat al Africii de Sud.
Cel putin 35.272 de palestinieni au fost ucisi de la inceperea razboiului, au declarat joi oficialii din domeniul sanatatii din enclava. Razboiul a inceput cand militantii Hamas au atacat Israelul pe 7 octombrie, ucigand 1.200 de oameni si rapind alti 253. Dintre acestia, se crede ca 133 au ramas in captivitate in Gaza, potrivit statisticilor israeliene.
Israelul spune ca trebuie sa elimine Hamas pentru propria sa protectie si, in dosarele anterioare catre CIJ, a subliniat ca si-a intensificat eforturile pentru a introduce ajutor umanitar in Gaza, asa cum a ordonat instanta.
Avocatul sud-african Max du Plessis a declarat ca zonele umanitare declarate ale Israelului – zonele in care le-a ordonat locuitorilor din Gaza sa se duca pentru a evita operatiunile militare – sunt o „denaturare cruda”, deoarece oamenii erau adesea prea infometati pentru a fugi. Cei suficient de puternici pentru a pleca spre adaposturi erau uneori atacati de fortele israeliene. „Nu este nimic umanitar in aceste zone umanitare. Genocidul Israelului asupra palestinienilor continua prin atacuri militare si infometare provocata de om”, a spus el.
Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la Natiunile Unite, a declarat miercuri la Radioul Armatei ca preavizul scurt dat de instanta pentru audierile din aceasta saptamana nu a permis o pregatire juridica suficienta. Acesta a fost „un semn graitor”, a spus el.
Audierile de saptamana aceasta se vor concentra doar pe emiterea de masuri de urgenta si probabil ca vor dura ani inainte ca instanta sa se pronunte asupra acuzatiei subiacente de genocid.
In ianuarie, instanta a ordonat Israelului sa se asigure ca trupele sale nu comit acte de genocid impotriva palestinienilor din Gaza, sa permita mai mult ajutor umanitar si sa pastreze orice dovada de incalcare.
Hotararile si ordinele CIJ sunt obligatorii si fara apel. Desi instanta nu are nicio modalitate de a le pune in aplicare, un ordin impotriva unei tari ar putea afecta reputatia sa internationala si ar putea crea un precedent legal.