Mai multi membri ai armatei afgane au explicat pentru El Pais umilinta pe care au resimtit-o atunci cand au fost nevoiti sa predea armele si cand au inteles ca autoritatile „au vandut tara” talibanilor, relateaza Agerpres.
„Am depus armele si ne-am predat, iar in fata noastra se aflau camarazii nostri morti si raniti”, povesteste cu lacrimi in ochi un membru al Directoratului National de Securitate (NDS), aripa militara a serviciilor de informatii afgane si institutia insarcinata cu cele mai riscante operatiuni pe teren, pentru El Pais, care a publicat duminica un amplu reportaj pe aceasta tema. Scena, care s-a petrecut in provincia Ghazni, nod comercial si de tranzit din centrul Afganistanului, a avut loc cu cateva zile inaintea caderii capitalei afgane Kabul, care s-a consumat la 15 august. Protagonistul ei este Mohsin, un munte de om in varsta de 27 de ani, cu ochi albastri, care da impresia ca ramane fara aer de cateva ori in timpul relatarii, dar insista ca nu au facut altceva decat sa respecte ordinele. Cu mandria ranita, Mohsin trece in revista intr-o casa din provincia Parwan ultimele luni in care a imbracat uniforma pe care acum o pastreaza mototolita intr-un sac de plastic.
Capitala a cazut in mainile talibanilor practic fara lupta, exact cum s-a intamplat si in 1996, din cauza unei capitulari impuse de sus. Totul a fost pus la cale in cadrul negocierilor realizate in interiorul si in afara tarii cu gruparea insurgenta aflata acum la putere. Anuntul retragerii trupelor americane si a aliantei internationale din Afganistan a dat lovitura de gratie trupelor locale, tot mai demotivate. Acestea sunt explicatiile oferite de cinci militari afgani din diverse provincii si cu diferite grade, atributii si varste, intervievati de El Pais, dar care, din motive de securitate, au preferat sa nu le fie dezvaluita adevarata identitate. Unul dintre ei a reusit sa fuga in august in Pakistan. „Moralul nostru atunci cand SUA si-au anuntat retragerea a luat-o in jos” si „de fiecare data se lupta tot mai putin”, recunoaste Adbul, un colonel in varsta de 54 de ani, din care 36 in serviciul activ.
„Unii responsabili din PPS (securitatea palatului prezidential) vorbisera deja cu talibanii, stabilisera tot, sa predea armele si sa capituleze primind in schimb promisiunea ca nu ne vor ucide. Ca soldati, am respectat ordinele”, spune Elham, un comandant in varsta de 27 de ani care inainte de a intra in garda prezidentiala in urma cu doi ani luptase impotriva gherilei talibane in mai multe provincii. Pentru ca militarul afgan s-a temut sa nu fie vazut si ascultat, reporterul El Pais a realizat interviul cu Elham in interiorul unui autovehicul care si-a schimbat in mai multe randuri amplasamentul in Kabul.
In dupa-amiaza zilei de 15 august Elham se afla in Camp Watan, o tabara de antrenament din apropierea aeroportului din Kabul. Cand au sosit talibanii, „eu am incercat sa-mi pastrez moralul ridicat, insa unii dintre tovarasii mei tremurau si se temeau pentru viata lor”. Elham povesteste ca au predat totul: arme, uniforme, vehicule, insa inainte de aceasta au ars toate documentele care ar fi putut compromite armata locala sau trupele internationale. „Le-am dat pana si cheile de la masini. Inca suntem sub soc (…) Liderii ne-au vandut”, da asigurari Selab, comandant care a fost ranit si a pierdut mai multi camarazi in provincia Wardak.
Aproape toate persoanele intervievate folosesc verbul „a vinde” pentru a explica ce cred ei ca a facut guvernul presedintelui Ashraf Ghani inainte de a fugi in Emiratele Arabe Unite, chiar in ziua in care talibanii au intrat in Kabul. El Pais precizeaza ca doua dintre marturiile pe care le-a cules reporterul ziarului provin de la membri ai garzii prezidentiale. Unii dintre intervievati cred ca Kabulul ar fi fost scena unui macel in cazul in care s-ar fi incercat sa se evite ajungerea la putere a gherilei jihadiste, insa, in acelasi timp, sunt de parere ca evitarea unei bai de sange nu a fost principalul motiv care sa explice lipsa totala a luptelor pentru controlul capitalei afgane.
Armata Afganistanului a ajuns sa numere circa 300.000 de militari echipati si instruiti de Statele Unite in ultimii 20 de ani. Insa, in plina ofensiva talibana, s-a dizolvat ca un cub de zahar in ceaiul fierbinte, scrie El Pais. In prezent, regimul taliban nu dispune de o armata organizata, desi controleaza baze si echipamente abandonate de armata afgana regulata. In pofida tuturor simptomelor care anuntau mai mult decat probabilul „deces” al armatei afgane, secretarul pentru aparare al SUA, Lloyd Austin, a declarat marti ca Pentagonul a fost luat prin surprindere de colapsul trupelor afgane.
Colapsul a fost o consecinta a dependentei excesive de Washington a armatei afgane pe de-o parte, si de ajutorul extern pe care talibanii l-au primit de-a lungul timpului din parte vecinului pakistanez, pe de alta parte, apreciaza colonelul Adbul. Islamabadul si-a aratat deja disponibilitatea de a ocupa locul lasat liber de SUA ca principal motor al noii armate a Afganistanului, potrivit unor surse militare pakistaneze citate marti de serviciul in limba urdu al BBC. Unii militari au declarat pentru El Pais ca tocmai serviciile secrete pakistaneze, ISI (Inter-Services Intelligence) au fost, sunt si vor fi un sprijin esential pentru talibani.
Ura, latenta in toti acesti ani de lupte si terorism, nu va simplifica reorganizarea fortelor de securitate in Afganistanul de astazi. „Sa-si gaseasca alta ocupatie”, declara la un punct de control rutier amplasat la iesirea din Kabul un taliban al carui discurs pare motivat de ranchiuna fata de membrii fostei armate afgane. Barbatul, care spune ca are in jur de 30 de ani si prefera sa nu-si dea numele, mai spune ca de-a lungul anilor a fost arestat atat de trupele americane, cat si de autoritatile afgane, iar acum face parte dintr-un aparat format din mii de oameni amplasati la posturi de control pe soselele si in orasele din intreaga tara. Nu exista cifre referitoare la numarul de membri din fostele Forte de Securitate care de nevoie sau din convingere au decis sa se inroleze in aparatul de securitate al noului regim.
Ca membru al fortelor speciale, Mohsin si-a petrecut ultimii patru ani din viata participand la razii nocturne din usa in usa in multe dintre cele 34 de provincii ale Afganistanului. In ultimele saptamani la putere ale fostului presedinte afgan, Mohsin si-a pus viata in pericol in zonele rurale din regiunea Ghazni.
Ultima zi in care Mohsin a imbracat uniforma de camuflaj a fost joi, 12 august, cand a depus armele si s-a predat, la fel cum au facut-o cei circa 50 de membri ai NDS care erau impreuna cu el. In continuare, s-au asigurat ca tovarasii lor cazuti pe front vor ajunge la spitalul din Ghazni, iar apoi Mohsin s-a intors la Kabul. „Prietenul meu Nasratallah se casatorise cu doar o luna in urma”, povesteste el. „Nimeni nu mai vrea razboi, insa in lunile ce vor urma ne vom confrunta cu o criza grava din cauza lipsei hranei si a banilor. Daca ei (talibanii) nu demonstreaza ca ii pot face fata, ne vom rascula, chiar de-ar fi s-o facem cu bate si pietre”, spune el.
Cu fiecare zi sunt tot mai multi cei care cred ca talibanii aveau de mai multa vreme oameni infiltrati la toate nivelurile: de la cele mai inalte sfere pana la cele mai de jos. O dovada in acest sens este un gradinar care pe timpul vechiului regim avea grija de plantele unui inalt oficial militar si care acum este membru al noilor servicii secrete. Faptul ca si-a gasit atat de repede un loc de munca atat de bun dovedeste ca isi pregatise din vreme terenul, comenteaza cu o oarecare surpriza fostul sau angajator. „Asta era spion inca de dinainte”, spune el.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…