Intr-un raport de evaluari realizat de catre Institutul pentru Politici Publice (IPP) la finalul primei sesiuni parlamentare recent incheiate reiese ca parlamentarii se misca foarte greu in ceea ce priveste activitatea lor. Acestia se ocupa de lucruri mai putin importante, in loc sa se focuseze pe chestiuni de interes pentru cetateni.
Activitatea parlamentarilor la inceput de mandat? Politicienii au cateva preocupari care le ocupa tot timpul: numiri in functii, inclusiv numiri de cunostinte in staff-urile parlamentare, cu diverse dezbateri si mese rotunde nefiind pregatiti sa depuna proiecte de lege identificate si lucrate in perioada premergatoare candidaturii la Parlament.
In prima sesiune a mandatului 2016-2020 (februarie – iunie 2017) au fost inregistrate 581 de initiative legislative, 247 la Camera Deputatilor si 334 la Senatul Romaniei. Acestea se adauga celor peste 790 de initiative legislative deja intrate in procedura legislativa. Peste 1.000 de acte normative se afla asadar, in prezent, pe masa parlamentarilor, fara a putea sa apreciem seriozitatea documentarii si pregatirii respectivelor propuneri.
Guvernul este in continuare principalul initiator si cel ale carui proiecte de acte normative se adopta si devin legi, spre deosebire de initiativele parlamentarilor care, din diferite motive (inclusiv de ne-sustinere politica) raman mult timp in arhiva de restante a Parlamentului sau sunt respinse.
In cazul proiectelor initiate de parlamentari, in continuare, nu se poate stabili care persoana, dintr-o lista de semnaturi, a fost cel care a avut ideea si cea mai consistenta contributie. Majoritatea proiectelor sunt depuse, pentru a creste sansele de adoptare, cu semnaturi multiple, acestia facand parte, de regula, din partide diferite.
O analiza a listei prioritatilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune ordinara a anului 2017 cuprinde 118 de proiecte de lege. 59 au parcurs diferite etape ale procesului legislativ (4 proiecte au fost inregistrate la Camera Deputatilor ca prima Camera sesizata si 55 au fost inregistrate la Camera Deputatilor ca Camera decizionala).
Remarcam faptul ca Parlamentul adopta mai ales proiecte de lege de aprobare a Ordonantelor initiate de Guvern. Romania are o mare problema cu reglementarea prin Ordonante, iar prima sesiune parlamentara confirma acest trend ingrijorator pentru calitatea reglementarilor. O parte a Ordonantelor sunt initiate in 2016 de Guvernul cu mandat de un an, iar alta de actualul Guvern, scrie IPP.ro.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…