Chipsurile si pizza pot impiedica recuperarea dupa stres, avertizeaza oamenii de stiinta
Atunci cand te simti stresat, care este primul lucru la care apelezi? Poate ca este o punga de chipsuri sau o masa reconfortanta, cum ar fi pizza sau macaroane cu branza. Poate ca decideti sa va incepeti ziua cu o prajitura dulce sau o cafea foarte cremoasa.
Din nefericire, aceste alimente reconfortante ar putea afecta capacitatea organismului nostru de a se recupera dupa efectele unei situatii stresante, arata o noua cercetare.
Mai mult de un sfert dintre adultii din SUA declara ca se simt prea stresati pentru a functiona in majoritatea zilelor, potrivit unui sondaj realizat de Asociatia Americana de Psihologie in 2022. Nivelurile cronice ridicate de stres pot avea repercusiuni atat asupra bunastarii noastre mentale, cat si fizice, inclusiv anxietate, depresie, boli cardiovasculare, astm si diabet. Stresul poate duce, de asemenea, la oboseala cronica, obezitate, probleme digestive si tulburari ale sistemului imunitar, transmite Newsweek.
„Atunci cand suntem stresati, se intampla diferite lucruri in organism”, a declarat Rosalind Baynham, cercetator doctorand la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, intr-un comunicat. „Ritmul nostru cardiac si tensiunea arteriala cresc, vasele de sange se dilata, iar fluxul sanguin catre creier creste. Stim, de asemenea, ca elasticitatea vaselor noastre de sange – care este o masura a functiei vasculare – scade in urma stresului mental.”
Cu toate acestea, impactul dietei noastre asupra acestor simptome a fost, pana acum, in mare parte nestudiat. Prin urmare, in doua noi studii, publicate in revistele Frontiers in Nutrition si Nutrients, Baynham si echipa sa au pornit sa analizeze daca „alimentele de confort” ar putea, de fapt, sa faca o diferenta in ceea ce priveste aceste simptome.
„Am luat un grup de tineri adulti sanatosi si le-am dat doua cornuri cu unt la micul dejun”, a spus Baynham. „Le-am cerut apoi sa faca matematica mentala, crescand in viteza timp de opt minute, alertandu-i atunci cand au gresit un raspuns. De asemenea, ei se puteau vedea pe un ecran in timp ce faceau exercitiul. Experimentul a fost conceput pentru a simula stresul de zi cu zi cu care am putea fi nevoiti sa ne confruntam la locul de munca sau acasa.”
In timpul si dupa acest eveniment stresant, cercetatorii au folosit o tehnica neinvaziva pentru a masura functia vasculara a participantilor. Tehnica, numita dilatare mediata de flux, masoara cat de mult se largesc arterele noastre ca raspuns la o crestere a fluxului sanguin. Baynham a declarat ca cercetarile anterioare au constatat ca doar o reducere de 1 la suta a functiei vasculare, masurata prin aceasta metoda, este asociata cu o crestere de 13 la suta a riscului de boli cardiovasculare. Asadar, cum a fost afectata de stres?
„Am constatat ca consumul de alimente grase atunci cand este stresat mental a redus functia vasculara cu 1,74 la suta (masurata prin dilatarea mediata de fluxul brahial, FMD)”, a spus Baynham. „Important este ca aratam ca aceasta afectare a functiei vasculare a persistat chiar mai mult timp atunci cand participantii nostri au mancat croissante.”
Atunci cand au consumat alimente si bauturi cu continut scazut de grasimi, recuperarea participantilor de la stres a fost mai putin afectata negativ: dupa ce au mancat o masa cu continut scazut de grasimi, faptul ca au fost supusi la exercitiul stresant de matematica a avut inca un efect negativ asupra functiei vasculare a participantilor – o scadere de 1,18 la suta in dilatarea mediata de fluxul brahial – dar aceasta scadere a revenit la normal in 90 de minute dupa evenimentul stresant.
Echipa a constatat, de asemenea, ca alimentele grase au fost asociate cu o livrare redusa de oxigen catre cortexul prefrontal al creierului – regiunea creierului care ne regleaza gandurile, actiunile si emotiile. Acest lucru a avut, de asemenea, un impact negativ asupra starii de spirit a participantilor in timpul si dupa episodul stresant. Consumul de alimente cu continut scazut de grasimi nu a dat aceleasi rezultate.
„Pentru acest studiu am analizat tineri sanatosi cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, iar faptul ca am observat o diferenta atat de semnificativa in ceea ce priveste modul in care corpul lor se recupereaza dupa stres atunci cand consuma alimente grase este uluitor”, a declarat Jet Veldhuijzen van Zanten, profesor de psihologie biologica la Universitatea din Birmingham si autor principal al acestui studiu.
„Pentru persoanele care au deja un risc crescut de boli cardiovasculare, impactul ar putea fi si mai grav. Cu totii ne confruntam cu stresul tot timpul, dar mai ales pentru cei care au locuri de munca foarte stresante si sunt expusi riscului de boli cardiovasculare, aceste descoperiri ar trebui luate in serios.”
Sursa: Deposit Photos