news

A murit Toto Cutugno: „Dupa o boala indelungata, starea lui s-a agravat in ultimele luni”

Toto Cutugno a murit, anuntat Corriere della Sera. Cantautorul s-a stins din viata astazi, in jurul orei 16.00, la spitalul San Raffaele din Milano, unde era internat. El a implinit 80 de ani in iulie.

A dat vestea pentru agentia ANSA managerul sau, Danilo Mancuso, care a explicat ca „dupa o boala indelungata, starea cantaretului s-a agravat in ultimele luni”.

Toto Cutugno (prenume sau real fiind Salvatore) – compozitor, instrumentist, cantaret – s-a nascut la 7 iulie 1943, la Fosdinovo, Toscana, Italia. La cateva luni de la nasterea sa, familia s-a mutat in La Spezia. Pasionat de muzica din copilarie si incurajat de tatal sau, a inceput sa studieze bateria si sa cante in diverse grupuri muzicale locale. Ulterior a invatat sa cante la acordeon, pian si chitara, iar la 13 ani castiga locul al treilea la un concurs regional de muzica.

Pana la 19 ani a interpretat (ca baterist) cu diferite grupuri locale, ulterior a intrat intr-un grupul condus de maestrul Manusardi, care i-a propus un turneu de sase luni in Finlanda. In 1966, intors in Italia, Cutugno a pus bazele propriului sau grup – Toto e i Tati – avand un repertoriu alcatuit din melodii compuse de el. In 1970, cu acest grup a inregistrat primul disc, „Questo fragile amore”, iar melodia compusa de el, „Ahi! Che male che mi fai”, a participat la festivalul de la Sanremo, interpretata de formatia I Ragazzi Della Via Gluck.

A devenit cunoscut si in Franta in calitate de compozitor, melodia sa „Africa” a fost preluata, in 1975, de Joe Dassin, cu titlul „L’ete Indien”. Aceasta melodie s-a bucurat de un succes extraordinar in intreaga lume, fiind inregistrata in peste 350 de variante. Un an mai tarziu, faima lui Cutugno ca autor a crescut tot datorita lui Joe Dassin, pentru care a compus o alta melodie intitulata „Et si tu n’existais pas”.

Din acel moment, a inceput sa scrie melodii pentru multi artisti in voga – Mireille Mathieu, Johnny Halliday, Michel Sardou, Claude Francois, Sheila, Domenico Modugno, Gigliola Cinquetti, Joe Dassin, Dalida, Michel Sardou, Adriano Celentano, Gianni Nazzaro, Ricchi e Poveri, Paolo Mengoli, Ornella Vanoni, Stefano Borgia, Luis Miguel, Sandro Giacobbe, Claudia Mori, Drupi, Ray Charles, Peppermint 2, Carene Cheryl, Robert Carpentier, Vicky Leandros, Petula Clark, Olivia Newton John, Marcella, Santino Rochetti, Giorgio Moroder.

Tot in 1976, Cutugno a participat pentru prima data la Festivalul de la Sanremo cu grupul Albatros, cu melodia „Volo az 504” unde a ocupat locul al treilea. In 1978, a scris melodia „Donna, donna mia”, care a ajuns in scurt timp pe locul intai in Hit Parade. In aceeasi perioada a scris si prima melodie pentru Adriano Celentano cu titlul „Soli”, care a ramas pentru cateva luni pe primul loc in topul vanzarilor in Italia. Un an mai tarziu a lansat primul sau LP – „Voglio l’anima”.

Anul 1980 este cel in care Cutugno a ocupat locul 1 la Festivalul de la Sanremo cu melodia „Solo noi” si la Festivalul „Yamaha Song International” din Tokyo – cu melodia „Francesca non sa”. Tot in 1980 a scris toate melodiile de pe LP-ul de mare succes „Un po’ artista, un po’ no” pentru Adriano Celentano. A urmat, in 1981, al doilea LP, „La mia musica”.

In 1983 a castigat Festivalul de la Sanremo cu melodia „L’italiano”, preluata si tradusa de-a lungul timpului de multi interpreti in diverse limbi. Albumul „L’italiano” s-a vandut in milioane de exemplare, facandu-l cunoscut pe artist in intreaga lume. Anul urmator, a participat la Sanremo cu melodia „Serenata” care a ocupat locul al doilea. Pentru albumul „L’italiano”, a primit, in 1986, premiul pentru cel mai bine vandut disc italian din lume timp de cinci ani, conform http://www.bestmusic.ro/ si https://www.radioromaniacultural.ro/.

Anul 1987 a insemnat participarea sa la Sanremo cu mai multe melodii – in calitate de cantautor cu „Figli”, ocupand locul 2; in calitate de compozitor cu „Io amo” (interpretata de Fausto Leali), „Canzone D’amore” (interpretata de Ricchi e Poveri), „Il sognatore” (interpretata de Peppino di Capri) si „Io…per le strade di quartiere” (interpretata de Franco Califano). Tot atunci a scos albumul „Mediterraneo”, premiat cu discul de aur si de platina.

In 1990 Toto Cutugno a obtinut pentru a cincea oara locul al doilea ca interpret la Sanremo cu melodia „Gli amori” pe care a cantat-o impreuna cu Ray Charles. In acelasi an, a castigat marele premiu la Eurovision cu melodia „Insieme: 1992”.

Artistul italian a interpretat pentru prima oara in Romania in 1993, la Festivalul Cerbul de Aur de la Brasov, unde a impresionat publicul din tara noastra cantand in limba romana melodia populara „Ciobanas cu trei sute de oi”. A revenit de numeroase ori in Romania, declarand: ”Sunt foarte legat emotional de aceasta tara, pentru ca am cunoscut multi romani, cu care am lucrat si am colaborat foarte bine. In Romania ma simt ca acasa”.

In 1995 s-a intors la Sanremo cu melodia „Voglio andare a vivere in campagna” interpretata de el si cu melodia „Voglio una donna” interpretata de Drupi, ambele melodii fiind incluse pe albumul lansat in acel an: „Voglio andare a vivere in campagna”. Doi ani mai tarziu a participat la Sanremo cu melodia „Faccia Pulita” melodie inclusa pe albumul care a aparut in acel an, „Canzoni nascoste”.

Artistul a revenit in tara noastra in 1996 (la Top Model Romania Bucuresti), 1998 (concert la Bucuresti), iulie 2000 (concert la Craiova), mai 2002 (concert la Circul Globus Bucuresti), decembrie 2002 (recital in noaptea de Revelion).

In aprilie 2002 a aparut albumul „Il treno va…”, lansat in Franta, trei melodii ajungand pe primele locuri in topurile franceze. Anul urmator, Cutugno a sustinut concerte in intreaga lume, promovand acest album care a obtinut discul de platina si aur in Franta, Belgia si Germania, potrivit https://ro.cultureoeuvre.com/, https://allfamous.org/.

La 4 aprilie 2004 a participat la Festivalul Cantecului Italian „Grand Premio della Musica Italiana Primavera 2004” cu melodia „Se una donna se ne va” unde a ocupat locul intai, fiind inca de la inceputul festivalului cel mai votat in online. In acelasi an, in iulie a fost lansat albumul „Il treno va” si in Italia, iar in noiembrie a lansat in Franta albumul „Catando”, care contine melodii ca: „Et si tu n’existais pas”, „L’ete indien” si „Salut”, traduse in italiana.

Dupa 25 de ani de la castigarea marelui premiu, Toto a revenit la Festivalul de la Sanremo (1-5 martie 2005) cu melodia „Come noi nessuno al mondo”, in duet cu Annalisa Minetti, unde a ocupat locul al doilea in clasamentul general si locul intai la categoria Classic, categorie la care a fost pe primul loc inca din prima seara.

Toto Cutugno a revenit in Romania in 2005 (la emisiunea de televiziune „Surprize, surprize), apoi in 2007 (concert la Slatina), octombrie 2008 (concert in Bucuresti, Parcul Plumbuita), februarie 2012 (concert Sala Palatului).

Un an mai tarziu, a lansat melodia „Ancora vita”, dedicata celebrarii a 40 de ani de la infiintarea fundatiei AIDO (Asociatia Italiana pentru donarea de organe, tesuturi si celule). Tot in 2013, a fost invitat la Festivalul de la Sanremo, unde a primit un premiu pentru intreaga cariera.

La 3 noiembrie 2013, s-a aflat pe Scena Salii Palatului pentru un nou concert, alaturi de Orchestra Simfonica Bucuresti, iar la 27 februarie 2015, Toto Cutugno a concertat pe aceeasi scena, alaturi de Orchestra Simfonica „Surasul Tineretii”. Tot in 2015, artistul a sustinut recitaluri la Targu Mures si la Focsani, iar in martie 2016, a fost prezent pe scena Salii Polivalente din Cluj-Napoca. Cutugno a fost in Romania si in decembrie 2018, ca invitat special al Concursului National Gala Premiilor Excelsior, conform http://www.bestmusic.ro/, https://www.radioromaniacultural.ro/ si http://www.totocutugno.ro/.

De-a lungul carierei, Toto Cutugno a compus peste 400 de melodii cantate in intreaga lume de mari artisti, a inregistrat 18 albume si a vandut peste 100 de milioane de discuri pe intreg mapamondul. Din discografia lui Toto Cutugno amintim: ”Albatros” (1976), ”Come ieri, come oggi, come sempre” (1978), ”La mia musica” (1981), ”L’italiano” (1983), ”Azzura malinconia” (1986), ”Voglio l’anima” (1987), ”Innamorata, innamorato, innamorati” (1987), ”Mediterraneo” (1987), ”Toto Cutugno” (1990), ”Insieme 1992” (1990), ”Non e facile essere uomini” (1992), ”Voglio andare a vivere in campagna” (1995), ”Canzoni nascoste” (1997), ”Il treno va” (2002), ”Cantando” (2004), ”Come noi nessuno al mondo” (2005), ”Un falco chiuso in gabbia” (2008), ”I Miei Sanremo” (2010), conform site-urilor https://www.discogs.com/ si https://ro.cultureoeuvre.com/

In mai 2022, Cutugno avea programat un concert la Sala Palatului, dar a fost anulat pe fondul problemelor de sanatate ale artistului.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago