Regizorul Bogdan Budes, a decedat, a anuntat fratele sau, vineri. Budes a facut infarct.
„Fratele meu, Bogdan, a decedat ieri in urma unui infarct. Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca”, a scris Radu Budes.
Bogdan Budes avea studii in filosofie la Universitatea din Bucuresti (1991-1996) si a terminat regie de teatru la Masterskaya (Atelierul) lui Piotr Naumovici Fomenko din Moscova, in perioada 2007-2010.
A fost, in 2013, selectioner la Festivalul National de Teatru Independent. A facut si asistenta de regie pentru mai multe spectacole, printre care, in 2012, Napasta de I.L. Caragiale, regizat de Cristi Juncu.
Traducator dramatic din 2003, Budes are traduceri din limbile rusa (Evgheni Griskovet, Ivan Viripaev, Mihail Bulgakov), engleza (S. Beckett, David Mamet, Enda Walsh, Edward Albee, Martin McDonagh, Neil LaBute, Rajiv Joseph), franceza (Jean Claude Carriere).
„Cea mai mare dezamagire a fost cand Nikita Mihalkov a lansat, prin 2007 sau 2008, in numele ‘intregii intelectualitati ruse’ (desi au semnat doar citiva) o scrisoare prin care il ruga pe Putin sa ignore Constitutia care limiteaza numarul de mandate prezidentiale la doua consecutive si sa candideze a treia oara fiindca ‘patria i-o cere’ sau asa ceva. Gestul mi s-a parut de o slugarnicie fara margini. (La ultimele alegeri prezidentiale, am vazut si la noi modelul asta de menestreli ai puterii culesi din zona artistica…) In momentul ala am inteles ca intre talent si valori morale nu exista o legatura directa. Poti fi un ticalos talentat. Si nu ma refer la viciile naturale, inerente naturii umane, ci la slugarnicia fata de sef, fata de „boier”, fata de „putere”.
N-am aroganta sa livrez explicatii cu privire la felul in care funtioneaza elita rusa care pare spalata pe creier in fata lui Putin. Chiar nu inteleg: or fi onoruri, santaje, or fi sincer impresionati de prestatia lui Putin… Habar n-am. Constat si eu cum cad pe capete minti care ar trebui sa mentina un echilibru intre o populatie pur si simplu indobitocita de propaganda si tentatiile dictatoriale ale lui Vladimir Putin. E ceva ce tine de abisurile psihologiei, cred, nu stiu, o fi de la frig…
Stiu insa doua lucruri despre presiunile din teatru, film, arte in general. In Rusia, functioneaza cenzura: in teatru si film nu ai voie sa vorbesti urit, sa injuri, fiindca intr-o prima faza ti se da amenda, dar se poate merge si pina la interzicerea spectacolului sau inchiderea teatrului. Or, dramaturgia contemporana de peste tot aduce pe scena si marginali care au un anumit vocabular. Daca eviti anumite cuvinte, din pudoare fandosita, alterezi personajul. Nu toti oamenii vorbesc ca Hamlet. Ivan Viripaev si-a modificat singur textul unei piese ca sa nu fie macelarita de cenzori”. (Sursa)
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…