„Oferirea de informatii false Parlamentului Romaniei este infractiune”. Carmen Dan s-ar putea alege cu dosar penal
Deputatul PNL Raluca Turcan spune ca „toata cascada de minciuni sfidatoare si de inducere in eroare a presei si a opiniei publice confirma nu doar premeditarea si implicarea directa a ministrului de Interne, ci si ca am asistat la o ampla operatiune, la comanda politica, de reprimare a libertatilor cetatenesti”, ea atragandu-i atentia lui Carmen Dan ca clasificarea unor informatii pentru a ascunde adevarul este infractiune si reprezinta o circumstanta agravanta.
„Nu-mi dau seama care este motivul principal pentru care doamna ministru Carmen Dan se afunda tot mai mult in minciuna: lipsa de educatie juridica sau starea de dependenta totala fata de Liviu Dragnea? Toata cascada de minciuni sfidatoare si de inducere in eroare a presei si opiniei publice confirma, de fapt, nu doar premeditarea si implicarea directa a ministrului de interne, ci si ca am asistat la o ampla operatiune, la comanda politica, de reprimare a libertatilor cetatenesti”, a scris pe Facebook Raluca Turcan.
Deputatul PNL ii atrage atentia ministrului Carmen Dan ca oferirea de informatii false Parlamentului este infractiune si ca, in calitate de ministru, se afla intr-o zona de ilegalitate evidenta.
„Consider ca avem datoria sa largim ancheta parlamentara si ii atrag atentia doamnei ministru Caramen Dan ca oferirea de informatii false Parlamentului Romaniei este infractiune si ca domnia sa, ca ministru, se afla intr-o zona de ilegalitate evidenta. Ministrul de Interne trebuie sa prezinte de urgenta, astazi, toate informatiile cerute, care sunt de interes public. Clasificarea unor informatii pentru a ascunde adevarul, este la randul ei, infractiune si reprezinta o circumstanta agravanta”, adauga Turcan, citata de news.ro.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, secretarul de stat Read Arafat si reprezentantii Jandarmeriei au fost audiati marti in Comisia de Aparare din Parlament, unde au prezentat raportul intocmit de minister in legatura cu violentele din 10 august din Piata Victoriei, Carmen Dan vorbind despre prezenta ei in minister de la ora 12.00 pana la ora 03.00. Ea a sustinut ca prezenta sa in minister a fost doar pentru a-si asuma responsabilitatea, dar si ca ar fi fost obligatoriu sa existe informatii si indicii din care sa rezulte ca „avem de-a face cu un atac la ordinea constitutionala, un atac la adresa stabilitatii sociale si economice”.
Dan a mai spus ca in urma anchetei interne a Jandarmeriei Romane au fost descoperite sase cazuri in care 10 jandarmi ar putea fi autori ai unor fapte de natura penala. De asemenea, ministrul a sustinut ca nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranta Cliseru in ziua de 10 august si ca a aflat despre ordinul de interventie in forta a jandarmilor pentru restabilirea ordinii publice dupa ce acesta a fost semnat. Ministrul Afacerilor Interne a vorbit si despre femeia jandarm lovita cu pumnii de unii protestatari violenti, intrebandu-se daca a fost ordin sau o simpla initiativa ca acest lucru sa se intample. In replica, deputatul PMP Robert Turcescu a intrebat daca oamenii pasnici, care aveau chiar si mainile ridicate in fata jandarmilor, meritau loviti de acestia. Dupa un schimb aprins de replici intre membrii comisiei, conducerea acesteia a luat decizia ca audierea ministrului sa se desfasoare fara prezenta presei, pe motiv ca s-ar vorbi si despre informatii clasificate.
Opozitia a criticat marti modul in care s-a desfasurat audierea ministrului de Interne Carmen Dan si a reprezentantilor Jandarmeriei in comisia de aparare din Parlament, unde acestia au fost chemati de PNL sa dea explicatii despre interventia fortelor de ordine la mitingul din 10 august, spunand ca, desi au fost puse multe intrebari, ministrul de Interne a raspuns doar la cateva. Deputatii PNL si USR spun ca au participat la comisie mai mult ca spectatori, pentru ca nu le-a fost aratat raportul si nici macar nu stiu care erau informatiile clasificate. Deputatul PNL Victor Dobre a atras atentia ca de la audiere a lipsit prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, care a semnat ordinul de interventie in forta a jandarmilor. „Nefiind decidentul, nu am avut cu cine clarifica motivele interventiei”, a spus Victor Dobre, precizand ca imediat ce se va relua activitatea parlamentara, va solicita audierea in comisia de aparare a prefectului.